Recensie: Kikkers - Mo Yan


Bij uitgeverij De Geus is ‘Kikkers’, de Nederlandse vertaling van de nieuwste roman van Nobelprijswinnaar Mo Yan verschenen. Een prachtige roman  over het éénkindsbeleid in China, bekeken vanuit het standpunt van een gynaecologe.

Het verhaal speelt zich af in China in de jaren 60 en gaat over ‘tante’, een gynaecologe, die de mensen helpt bij hun zwangerschap en de bevalling. Maar bij het invoeren van de wet dat gezinnen slechts één kind meer mogen hebben, moet ze meer en meer mannen steriliseren en abortus toepassen bij zij die toch zwanger raakten.

‘Tante’ wordt door de menigte als de duivelin van het dorp bezien, daar waar ze vroeger op handen werd gedragen. Als vroedvrouw heeft zij vele gezinnen gelukkig gemaakt en wat ze nu moet doen van de overheid is net het tegenovergestelde.
Op het eind van haar 50-jarige carrière zit ‘tante’ met een enorm schuldgevoel. Ze trouwt met een volkskunstenaar die poppetjes maakt. Elk poppetje staat voor haar symbool voor elk kind dat nooit op de wereld is kunnen komen door haar.

Het verhaal wordt verteld door Voet Wan, die de bijnaam Kikkervisje kreeg. Om het lot dat ‘tante’ moet doorstaan weer te geven, schrijft hij een toneelstuk over het leven van de verguisde ‘tante’..

‘Kikkers’ is een fantastisch en gedurfd boek, dat zorgde voor vele discussies in China.
Meer dan 400 blz. leesplezier met dit boek van de terechte winnaar van de Nobelprijs Literatuur 2012.

Mo Yan (China, 1955) is het pseudoniem van Guan Moye en betekent ‘spreek niet', een herinnering aan de tijd dat vrijheid van meningsuiting in China nog niet zo wijdverspreid was. Hij begon met schrijven toen hij bij het Volksbevrijdingsleger zat. Door zijn sociale kritiek is hij een van de bekendste schrijvers van China en is zijn werk vaak illegaal verspreid. In het Westen verwierf Mo Yan bekendheid door de met een Gouden Beer bekroonde verfilming van zijn roman Het rode korenveld uit 1987. Verder heeft hij een aantal literaire prijzen op zijn naam staan en werd zijn roman Grote borsten en brede heupen genomineerd voor de Man Asian Literary Prize.


Mo Yan woont in Gaomi in de Chinese provincie Shandong.

 

ISBN: 9789044518351 - Gebonden met stofomslag - 415 blz. - Prijs: € 24,95 - Vertaald door Silvia Marijnissen - Uitgeverij: De Geus

 Klik hier voor meer info