Recensie: Junior. De broer die bokser werd - Wouter Woussen


Wouter Woussen heeft met ‘Junior - De broer die bokser werd’ een biografie over de Gentse bokser Jean-Pierre ‘Junior’ Bauwens geschreven.

 

De 25-jarige Junior vertelt aan Wouter zijn verhaal. Over zijn ouders, broers en zussen, het boksen, de dood van zijn vader Jean-Pierre, zijn entourage, trainer Giorgi Shakhsuvarian tot zijn kamp tegen de Spanjaard Ruben Nieto. Een eerlijk, ontroerend verhaal over een jongen die alles voor zijn familie over heeft.

 

De kleine Junior was een teer en bang mannetje. Hij moest op jonge leeftijd bokser worden van zijn mama. “Als ik hem toen niet had verplicht om zich te leren verdedigen, was hij een melkmuileke gebleven”.

 

Vader Jean-Pierre en moeder Sandra hebben samen zeven kinderen. Op zijn elfde vernam Junior dat er twee van zijn broers en twee van zijn zussen autistisch waren en nooit voor zichzelf zouden kunnen zorgen. Dat heeft hem erg veranderd. Hij kreeg op slag verantwoordelijkheidszin als oudste van de kinderen en beloofde toen dat hij hard genoeg zou trainen en werken om een groot, aangepast huis met een tuin voor hen bij elkaar te boksen.

 

Op 7 september 2007 bokste Jean-Pierre Junior zijn eerste profkamp in Berlijn. Drie jaar later behaalde hij de WBC Youth Intercontinental-titel. Alles zag er rooskleurig uit, tot op 29 augustus 2011 het noodlot toesloeg voor de familie.

 

Vader Jean-Pierre, die al enkele weken niet meer thuis woonde, kwam met een geladen pistool naar de ouderlijke woning. Jean-Claude, een van Juniors autistische broertjes, schoot per ongeluk zijn vader dood…

 

Wouter Woussen
Wouter Woussen

‘Junior - De broer die bokser werd’ is een aanrijpend en ontroerend verhaal, perfect verwoord door journalist Wouter Woussen. Je hoeft helemaal geen boksliefhebber te zijn om het boek te lezen. Indien Junior ooit een groot kampioen wordt, heeft hij het zeker niet vanzelf gekregen.

 

Ik heb Junior in het verleden al enkele keren ontmoet, door het lezen van het boek heb ik nog meer respect voor deze 25-jarige Gentenaar gekregen. Hopelijk breekt hij, omringd door zijn nieuw management, helemaal door in de bokssport en kan hij zijn droom snel verwezenlijken.

 

ISBN: 9789085425137 - Paperback - 224 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: De Bezige Bij Antwerpen

Klik hier voor meer info