Recensie: Jommeke Pocket 10 ~ Arme Anatool


In de reeks pocketalbums van Jommeke zijn deel 9 en 10 verschenen. Elk boek bevat drie stripverhalen in zakformaat.


Deel 10 Jommeke ‘Arme Anatool’ bevat de stripverhalen 'Broeder Anatolius’, ‘Het bal van Mathilde’ en ‘De lappenpop van Anatool’.


Broeder Anatolius

Jommeke en zijn vrienden trekken hun beste pak aan om naar professor Gobelijn te gaan. Hij heeft hen uitgenodigd om zijn nieuwste uitvinding voor te stellen: twee ballonnen gevuld met vluchtgas, waarmee de mens kan vliegen. De uitvinding bewijst al direct zijn nut wanneer Gobelijn opgebeld wordt door iemand van de luchthaven. Een piloot kan niet meer landen met zijn toestel en de professor en Jommeke redden de vrouwelijke piloot.


‘s Anderdaags staan de kranten vol over deze fantastische redding. De professor krijgt zoveel brieven thuis dat hij er zenuwachtig van wordt. Hij vertrekt samen met Jommeke en Filiberke op reis naar de abdij van Noordmalle.


In de abdij komen ze een bekende tegen: Anatool is pater geworden! Het is vanaf nu Broeder Anatolius. Heeft Anatool zijn leven gebeterd? Of voert hij opnieuw iets in zijn schild...?


Het bal van Mathilde

Jommeke en Filiberke lopen rond in Zonnedorp wanneer ze door een oude dame in een sportwagen worden aangesproken. De dame is op zoek naar het huis van Anatool.

Nieuwsgierig als hij is gaat Jommeke op onderzoek uit. De vrouw blijkt de pleegmoeder van Anatool te zijn.


‘s Middags aan tafel leest Jommeke in de krant dat jonkvrouw Mathilde van Moddersloot haar vijftigste verjaardag viert op het kasteel. De jonkvrouw nodigt alle vrijgezellen, edellieden en jonkheren uit om er een geschikte echtgenoot uit te kiezen.


Flip is kandidaat, maar ook Kwak, Boemel en zelfs Anatool zijn huwelijkskandidaten. De driebandieten ruiken geld, veel geld en ontvoeren Mathilde naar Brazilië...


De lappenpop van Anatool

Wanneer barones Petronella van Bruinesok overlijdt, verliest Anatool na amper twee maanden zijn baantje. Het enige wat hij van de barones erft is een doos. Anatool rekent op een fortuin en is zwaar ontgoocheld wanneer hij enkel een oude lappenpop vindt in de doos.

Hij is kwaad en geeft de pop aan Jommeke weg. Die haalt spullen op voor de tombola ten voordele van de weeskinderen.


Een maand later leest Anatool in de krant dat een meisje de pop heeft wonnen, en dat de pop gevuld is met diamanten. Het gezin was voordien arm en leeft nu rijkelijk in een kasteel. Nu gaat Anatool helemaal door het lint..


Hij moet en zal een deel van het fortuin te pakken krijgen en gaat als knecht in dienst bij het gezin dat de pop won...


ISBN: 9789462100206 - Softcover - 144 blz. - Prijs: € 6,50 - Uitgeverij: Ballon Media

www.ballonmedia.com