Recensie: Jommeke 269 - De Lawaai-eter


In album 269 van Jommeke ‘De Lawaai-eter’ wordt Filiberke gek van het lawaai rond hem. Katten, kikkers, bromfietsen, de vuilniswagen, de wekker, een straaljager… al het lawaai maakt hem stapelgek.

 

Samen met Jommeke, Annemieke en Rozemieke gaat Filiberke op zoek naar het stilste plekje van het land. Ze komen aan bij professor Gobelijn. Die is samen met zijn vriend professor Dédé Sibel aan het werken aan een decibelmeter. Het is een groot oor die het geluid meet. Hoe harder het geluid, hoe roder het oor. Met dit apparaat kunnen onze vrienden gemakkelijk het stilste plekje van het land vinden.

 

Na veel zoeken wordt hun zoektocht eindelijk beloond en genieten ze van de stilte. Maar de rust is van korte duur, professor Gobelijn komt met zijn vriend Sibel aangereden in een houten wagentje. Ze hebben een apparaat uitgevonden om de menselijke stem om te zetten in energie.

 

Met deze nieuwste briljante uitvinding van de twee professoren kunnen motoren en machines gewoon werken op het geluid van de stem. Al pratend werkt vanaf nu een wasmachine, de autobussen rijden voortaan milieuvriendelijk en volledig gratis door het geluid van de zingende passagiers en terwijl Theofiel zijn krant voorleest, rijdt zijn grasmachine het gras af.

 

Alles verloopt prima met de uitvinding van de eeuw en iedereen is tevreden Behalve de grote baas van Elektroprom, de grootste elektriciteitsleverancier van het land, en oliesjeik Al-Ben-Zin. Die zien al hun inkomsten verdwijnen. Ze besluiten samen de plannen van de uitvinding te vernietigen en de uitvinders levenslang op te sluiten…

 

Illustrator Philippe Delzenne, die sinds oktober 2009 de leiding heeft over de stripreeks Jommeke, heeft samen met het team van Studio Jef Nys met geluidsoverlast en groene energie voor actuele thema’s gekozen in ‘De Lawaai-eter’.

 

Het album zet de lezers aan tot nadenken over deze thema’s. ‘De Lawaai-eter’ bevat een goed verhaal vol avontuur, spanning en vooral humor, zoals de lezers dit gewend zijn van het sympathieke jongetje met het strooien dakje.


9789462101708 - Softcover - 48 blz. - Prijs: € 5,50 - Uitgeverij: Ballon Media