Recensie: Infrarood - Nancy Huston


De 45-jarige fotografe Rena Greenblatt woont en werkt in Parijs.  Rena is gespecialiseerd in infrarood fotografie. Met haar infraroodcamera probeert ze de raadselen van het mannelijkheid te doorgronden. Met deze techniek zoekt ze wat ze als kind heeft gemist : warmte. 


Om de 70ste verjaardag van haar vader Simon te vieren trakteren haar vader en haar stiefmoeder Ingrid op een weekje Toscane. Simon heeft nog nooit een voet in Italië gezet.
Rena laat haar geliefde Aziz achter in Parijs om haar vader en stiefmoeder doorheen Toscane te gidsen.

Rena wil met deze reis de banden tussen haar en haar vader versterken, maar het draait op een teleurstelling uit. Rena had andere verwachtingen van deze reis.

Simon en Ingrid brengen veel tijd door met slapen en eten. Daardoor is ze veel alleen en is Rena veel in conversatie met Subra, haar denkbeeldige zus naar wie ze altijd al verlangt heeft.
Samen voeren ze gesprekken over herinneringen en gebeurtenissen die Rena heeft meegemaakt.

In Toscane merkt Rena dat haar vader niet meer is zoals ze hem altijd gekend heeft. Hij is veranderd in een oude man. Zijn dochter heeft het moeilijk om dit te aanvaarden. Hiermee beseft ze dat het leven niet oneindig is en dat iedereen sterfelijk is.

Deze gedachten brengen bij Rena een stroom van herinneringen mee van pijn en verlangen. Ze denkt ook aan de dood van haar moeder en aan haar broer, waar ze een niet al te beste verstandhouding mee heeft en aan haar eigen ontluikende seksualiteit.
In Toscane begint voor Rena de zoektocht naar haar eigen ik...

Nancy Huston (Canada 1953) groeide op in Duitsland, studeerde in de VS en woont in Frankrijk. Haar grote thema's zijn identiteit, het leven tussen twee talen, moederschap en familiebanden.
Haar vorige roman 'Breuklijnen' werd bekroond met de Prix Femina en genomineerd voor de Orange Prize.

'Infrarood' is een roman over de verlangens, twijfels en de liefdes van een 45-jarige vrouw die op zoek is naar haar diepste ik.

'Infrarood' werd door de Canadese pers verkozen tot een van de beste boeken van het jaar. Het is origineel uitgebracht in het Frans en vertaald naar het Nederlands door Jan Versteeg.

ISBN: 9789044518191 - Paperback - 320 blz. - Prijs: € 21,95 - Uitgeverij: De Geus
Klik hier voor meer info