Recensie: In Godsnaam - Annemie Struyf


Naast de tv-reeks ‘In Godsnaam’, de tweede reeks is te zien op VIER, is er nu ook het boek ‘In Godsnaam - Terug naar het slotklooster’ van journaliste Annemie Struyf, met pakkende, mooie foto’s van Lieve Blancquaert.

In 2009 verscheen de eerste reeks van ‘In Godsnaam’ op één. Annemie Struyf ging op zoek naar de verschillende wereldgodsdiensten. Het werd een reeks die fel gesmaakt werd door tv-kijkend Vlaanderen.

Vooral de dubbele aflevering over het slotklooster in Brecht - 1,4 miljoen kijkers voor een programma over nonnen -  werd een succes. Annemie kreeg toen de uitzonderlijke toestemming om samen met regisseur/cameravrouw Kristel en geluidsvrouw Kathy een week lang mee te leven in het slotklooster en met de trappistinnen te praten.

Annemie leefde samen met de 27 zusters en probeerde antwoorden te vinden op vragen zoals ‘Wie wil er nu vrijwillig achter slot en grendel leven?’ en ‘Wie wil er nog arm, kuis en gehoorzaam zijn?’.

De ontmoetingen met de vrouwen waren fantastisch voor Annemie. Ze had zich aan een ontmoeting met saaie, bekrompen en wereldvreemde wezens voorgesteld. Maar ze ontmoette daar wijze vrouwen met een open blik.

Na de uitzendingen van ‘In Godsnaam’ kreeg Annemie Struyf vele aanvragen voor lezingen. Steeds weer bleek de uitzending over het slotklooster de mensen het meeste te boeien.

Drie jaar later keerde Annemie terug naar Brecht. Ze wou absoluut een antwoord vinden op de vraag ‘Waarom spraken en spreken de trappistinnen zo tot onze verbeelding?’.

In mei van dit jaar ging de journaliste opnieuw een week samenleven met de zusters, met dit boek als gevolg. ‘In Godsnaam - Terug naar het slotklooster’ is een dagboek geworden waarin Annemie dag per dag haar ervaringen en gesprekken neerschreef, vergezeld van unieke foto’s van haar hartsvriendin en fotografe Lieve Blancquaert.

Het boek gunt ons een blik achter de muren van een slotklooster en toont de lezer de onbekende wereld waarin de 27 zusters in samenleven.

‘In Godsnaam - Terug naar het slotklooster’ brengt het unieke verhaal over het leven in een  slotklooster, iets wat misschien binnen tien jaar niet meer bestaat. Want de meeste kloostergemeenschappen lopen op hun laatste benen.

Enkele citaten uit het boek:

“Al leef ik achter slot, in mijn hart neem ik die jongen die met mij wilde trouwen, altijd met me mee”, zuster Godelieve

“Mijn vroegste roeping was de innerlijke schok toen ik iemand hoorde zeggen: ‘Mijn zus gaat naar het klooster’. Ik was toen 14 jaar. Ik dacht meteen: Misschien is dat ook iets voor mij?”, zuster Regina

“Ook in stilte kun je een conflict uitvechten, je moest eens weten hoeveel kleine dingen ons kunnen ergeren: een te luide zangstem, een slepende tred, een manier van eten”, zuster Bernadette

ISBN: 9789401405096 - Paperback met flappen - 204 blz. - Prijs: € 24,99 - Uitgeverij: Lannoo
Klik hier voor meer info