Recensie: In de Voetsporen van de Meester


Theo van Rijn, eigenaar van uitgeverij LetterRijn, organiseert jaarlijks een verhalenwedstrijd. Bedoeling van deze wedstrijd is om mensen een kans op een debuut te geven en ze te stimuleren om verder te gaan met schrijven.

 

De verhalen zijn kort, zo’n 7 à 8 bladzijden, en gebaseerd zijn op een opgegeven thema. Het verhaal moet geschreven zijn vanuit de traditie van de "meester" uit de titel, wiens naam vanwege het merkrecht niet mag worden genoemd.

 

Uit de vele inzendingen koos de jury 30 verhalen. Deze zijn gebundeld in het boek ‘In de Voetsporen van de Meester’. De verhalenwedstrijd werd dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Een leuk detail is dat voor het eerst Vijf Vlamingen de bundel hebben gehaald, wat de wedstrijd een internationaal karakter geeft.

 

Dertig auteurs hebben dertig verhalen geschreven vanuit de traditie van Roald Dahl's 'Tales of the unexpected'. Ere wie ere toekomt, de dertig auteurs zijn:

 

Simon Felix, Hay van den Munckhof, Marjan du Prie, Aglaia Bouma, Hadeke, Diana van der Horst, Saskia Nolet, Yvonne Gillissen, Jolka, Hendrik van Oordt, Roos Boum, Gea van Beuningen, D. Penotti, Arie Vink, Ruben Elbers, Michael Blommaert, Ester Swinkels, Gerhard Pijnenburg, Sylvia de Witt, Thijs Brandhof, Miranda de Haan, Maarten Thoelen, Marnix Langeveld, Arinka Linders, Johan van de Velde, Bart De Ridder, Gert-Jan Meyntjens, Sigrid Lensink-Damen, Leonardo Pisano en Dominique De Groen.

 

‘In de Voetsporen van de Meester’ is een boek dat gemakkelijk leest. Heb je even tijd, kun je gerust een verhaal lezen en over nadenken. De verhalen zijn spannend, boeiend, mysterieus, met humor geschreven en totaal verschillend van elkaar. Verhalen die toch anders en meestal verrassend aflopen dan dat je zou denken.

 

Van alle dertig inzendingen een korte inhoud brengen, zou ons te ver leiden. Toch heb ik er vier willekeurige verhalen uit genomen om de sfeer weer te geven.

 

‘Zwarte Inkt’ van Simon Felix is een spannend, mysterieus, ja zelf beangstigend verhaal over een gepensioneerde man die een boek schrijft. Het merkwaardige is dat alles wat hij opschrijft, enkele dagen later werkelijk gebeurt. Zijn hond sterft, de bakker van het dorp is dood aangetroffen door zijn vrouw en een rijke weduwe is gestorven aan verstikkingsdood. Net zoals hij zelf voordien geschreven heeft in zijn boek. Is dit allemaal toeval?

De man wil meer weten over zijn duister geheim en neemt pen en papier..

 

In ‘De Vervanger’ van Michael Blommaert maken we kennis met Maarten uit Amsterdam, die naar een feest van zijn oom en tante in Zwartemeer ging. Maarten wou die avond nog terug naar huis maar rijdt hopeloos verloren. Tot hij een meisje langs de kant van de weg ziet staan, die hem wil helpen…

 

‘Complicaties’ van Hadeke gaat over een gepensioneerde horlogemaker die nieuwe buren krijgt. Een moeder met haar 8-jarig zoontje Sander, die gek is van goochelen, betrekken de woning naast de man. De vrouw heeft, zonder het te beseffen, een enorm dure uurwerk van haar man in huis. De horlogemaker heeft een idee: hij gaat het uurwerk voor veel geld verkopen zonder argwaan te wekken bij de buurvrouw, die hij enkele honderden euro’s zal geven. Maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks…

 

In ‘Einde Verhaal Punt’ van Miranda de Haan is meneer Punt op weg naar de tandarts. Adriaan Punt is een zeer punctueel man, die alles volgens een strak stramien doet.

Perfect gewassen, aangekleed, schoenen gepoetst en keurig op tijd loopt hij richting tandartspraktijk. Onderweg trapt hij in een hondendrol. Een gebeurtenis die het leven van deze man volledig zal veranderen…

 

ISBN: 9789491875007 - Paperback - 261 blz. - Prijs: € 16,00 - Uitgeverij: LetterRijn

Klik hier voor meer info