Recensie: In de lusthof van Venus - Marcel De Cleene


Ereprofessor aan de Universiteit Gent Marcel De Cleene neemt je in zijn boek ‘In de lusthof van Venus’ mee in de geschiedenis van de liefdesmiddeltjes.


Afrodisiaca, vroeger noemde men dat seksdrankjes of sekspilletjes, zijn van alle tijden. Rond het begin van onze jaartelling waren er al artsen en kruidendeskundigen die liefdesdrankjes maakten.

Mannen namen deze middeltjes om hun potentie te verhogen, terwijl vrouwen hun onvruchtbaarheid probeerden te verhelpen met het nemen van deze drankjes of kruiden.

In ‘In de lusthof van Venus’ maken we een wereldreis en maken we kennis met de gebruiken van de Joden, Grieken, Romeinen, Arabieren, Perzen, Turken, Indiërs, Chinezen en Europeanen op gebied van afrodisiaca. Elk hebben zij hun typische middeltjes voor betere seksuele prestaties, meer liefdesgenot en meer verleiding.

Het zijn vaak onschuldige middeltjes maar niet elk liefdesmiddeltje was zonder risico. Mensen wisten vaak niet wat ze gebruiken, met alle gevolgen van dien.

Dat er tussen de klassieke recepten ook andere, zeer bizarre recepten te vinden zijn, bewijzen volgende voorbeelden:

  • Bij de Romeinen gebruikte men o.a. ingewanden van vogels en vissen, hertensperma of de penis van een wolf als het ideale afrodisiacum.
  • Sjeik al-Nefzawi schreef in de 15de eeuw in zijn boek dat het insmeren van het mannelijk lid met de gal van de jakhals goed is om een sterke erectie te krijgen en een overvloed aan sperma te produceren.
  • Ene Jacobus x beschreef in 1898 hoe je de anale viool moet bespelen..
  • De luchtblaas van een haring zou helpen tegen impotentie als hij op Goede Vrijdag werd gegeten..

Of afrodisiaca al dan niet werken betwijfelt de wetenschap sterk. Het is vaak een psychische aangelegenheid, en psychische problemen zitten vaak niet zelden tussen de oren.

Maak in ‘In de lusthof van Venus’ kennis met de liefdesmiddeltjes door de eeuwen heen. Vele recepten hebben een cultuur-historisch karakter en tonen aan hoe de mens steeds experimenteerde met allerlei liefdesdrankjes.

‘In de lusthof van Venus’ bevat tevens honderden kleurenfoto’s.

Softcover – 208 blz. – ISBN 978 90 5826 945 4 – Prijs € 27,50 - Uitgeverij: Davidsfonds
Klik hier voor meer info