Recensie: In de coulissen - Lea Witvrouwen & Caroline Haverans


'In de coulissen' is het levensverhaal van Lea Witvrouwen, opgeschreven door Caroline Haverans. Lea Witvrouwen is actrice en beter bekend als 'Lea Schepers' uit het populaire tv-programma 'Benidorm Bastards', waar senioren de draak steken met alles en iedereen.

Naast actrice is Lea ook moeder van twee volwassen zonen Tim en Bert. Haar beide zonen hebben een autismespectrumstoornis, het syndroom van Asperger. Lea leidt al jaren twee levens, een leven met een autistisch gezin en haar andere leven: het toneel, dat voor haar een uitlaatklep is om de problemen thuis de baas te blijven. Toneelspelen is haar vitamientje om het thuis vol te houden. Humor is de rode draad en tegelijk de frele draad in haar leven.

Autisme heeft Lea en haar gezin richting gegeven. Lea's leven verliep niet altijd zoals ze het voor ogen had. Het was een bewogen reis met onderweg heel wat obstakels. De tocht heeft een zodanige impact op haar gezin dat ze besloot haar ervaringen neer te schrijven.

Lea heeft het boek geschreven om eindelijk naar buiten te komen met haar andere leven. De diagnose bij haar zonen werd gesteld toen ze al volwassen waren. "Ik heb een leven voor de diagnose achter de rug. Toen de diagnose gesteld werd, was het heel zwaar voor mij. Van mijn oudste zoon Tim had ik een vermoeden dat hij anders was, maar dat mijn jongste zoon Bert ook autismespectrumstoornis had, kon ik niet aannemen", aldus Lea.

Voor Lea was het weten wat er aan de hand met haar zonen een grote opluchting. Ze doet er alles voor om het leven van Tim en Bert zo aangenaam mogelijk te maken.

De opbrengst van haar boek schenkt Lea aan Autisme Centraal. Achteraan het boek wordt autisme kort toegelicht.


'In de coulissen' is een aangrijpend portret van een moedige vrouw én een moeder uit de duizend. Mensen met autisme worden zeer dikwijls nog altijd verkeerd begrepen omdat velen er te weinig van kennen. Het boek is geen handleiding. Elke persoon met autisme is anders.

Het boek is een houvast voor mensen die in dezelfde situatie verkeren of een leerzaam boek voor mensen die niets afweten over autisme. Door Lea's verhaal leer je mensen met autisme ook beter begrijpen  Dingen die voor ons heel gewoon zijn, zijn voor die mensen een zware opgave.

'In de coulissen' is geen saai studieboek over autisme, maar een menselijk verhaal dat goed wegleest met een vleugje humor.  Een boek dat bestemd is voor een breed lezerspubliek en dat zeker niet in je boekenkast mag ontbreken!

ISBN 9789460011689 - Paperback - 190 blz. - Prijs: € 17.90 - Uitgeverij: Vrijdag

Klik hier voor meer info