Recensie: Ik Ben de Nacht - Ethan Cross


Bij uitgeverij Boekerij verscheen ‘Ik ben de nacht’  van auteur Ethan Cross. Ethan Cross is het pseudoniem van een Amerikaanse thrillerauteur die samen met zijn vrouw en twee dochters is Illinois woont. Na een carrière als muzikant debuteerde hij met ‘Ik ben de nacht’ dat inmiddels een bestseller is geworden.


Ik had direct interesse in het boek door de speciale vormgeving. Doordat het boek aan alle zijden bedrukt is, lijkt het op een doosje. Door zijn handig formaat ligt het 440 pagina’s tellende boek perfect in de hand. Wanneer ik de korte inhoud van het verhaal las, kon ik niet wachten met lezen. Want wie is die mysterieuze Francis Ackerman jr eigenlijk? Om de spanning erin te houden heb ik besloten om niet te veel van het verhaal prijs te geven.


Het leven is een spel en ik hou van spelletjes.Wil je met me spelen? Wie wint, blijft leven. Ik heb nog nooit verloren…


Dat zijn de woorden van Francis Ackerman jr, een seriemoordenaar. Na Hannibal Lecter is Francis Ackermans jr. de meest angstaanjagende seriemoordenaar en psychopaat van Amerika. Hij is gek op kansspelletjes. Zijn slachtoffers kiest hij zelf uit en de uitverkorene mag een spelletje met hem spelen. Als je met hem meedoet krijg je een eerlijke kans. Francis houdt ervan om op zijn prooi te jagen, wie wint gaat vrijuit, maar de verliezer sterft.


Francis kent heel wat verschillende manieren om iemand te laten sterven. En wees gerust : degene die sterft staat een verschrikkelijke lijdensweg te wachten. En één ding moet je weten : Francis heeft nog geen enkel spelletje verloren.

Deze keer is hij op zoek naar een waardige tegenstander. Hij heeft politieagent Jim Morgan uitgekozen om te spelen.


Het verhaal begint wanneer op het politiebureau een oproep binnenkomt dat er een roofoverval gepleegd is op een tankstation. Jim en zijn collega begeven zich naar het tankstation. Op dat ogenblik beseffen Jim en zijn collega niet welke donkere wolk hen boven het hoofd hangt.


Bij hun aankomst zien ze achter de toonbank alleen een kalme man. De man is Francis Ackerman. Dit is het moment waarop het spel begint. Ze kunnen niet anders dan hun overgeven aan Ackerman. Francis wil dat Jim hem verslaat.


In het spel staat Jim voor een hartverscheurende keuze, want Francis kent geen medelijden. Hij ontziet niets of niemand...


De originele titel van het boek is ‘The Shepherd’ en is verschenen in 2011. Nu is het naar het Nederlands vertaald door Herman van der Ploeg. ‘Ik ben de nacht’ is het eerste deel van een trilogie met Francis Ackerman in de hoofdrol. Wanneer je de eerste bladzijde van deze thriller leest, voel je al meteen dat het een heel speciaal verhaal is.


Deze razendsnelle en spannende thriller met vele verrassende wendingen en vooral veel gruwel en bloed wordt heel levendig weergegeven. Er wordt niet alleen een spel gespeeld met Jim, maar ook de lezer zelf is betrokken in het spel en wordt voortdurend op het verkeerde been gezet.


Wil je als lezer het mysterie op te lossen is een goede voorbereiding noodzakelijk. Vooraleer je start met het boek, leg pen en papier klaar en vergeet jouw alarmsysteem niet op te zetten. Want één ding is zeker: deze gruwel zal je niet gauw vergeten...


De personages zijn goed uitgewerkt en mondjesmaat kom je te weten wie ze zijn en ook hun achtergrond. Het verhaal bestaat uit 79 korte hoofdstukken. Op het einde van een hoofdstuk kan je niet wachten om verder te lezen. Echt verslavend! En gelukkig komen er nog twee boeken aan. Wij kijken reikhalzend uit naar het vervolg.


‘Ik ben de nacht’ is een must-have voor elke thrillerliefhebber. En voor de auteur een dikke proficiat met dit adembenemende debuut.


ISBN: 9789022573693 - Paperback - 440 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: Boekerij