Recensie: Hotel de Grote L - Sjoerd Kuyper


Het verhaal begint op een mooie zondag in mei. De 13-jarige Kos woont samen met zijn drie zussen in een hotel aan de kust dat door zijn vader wordt gerund. Zijn moeder is drie jaar geleden overleden.

 

Kos is die dag vroeg uit bed, hij heeft zijn voetbalkleren al aangetrokken want er staat een belangrijke voetbalwedstrijd op het programma.

 

In de laatste minuut van de wedstrijd scoort de jongeman het beslissende doelpunt en net op dat moment krijgt zijn vader een hartaanval. Vader wordt met een ziekenwagen naar het ziekenhuis gebracht en wordt met spoed geopereerd.

 

Kos probeert thuis samen met zijn zussen Libbie, Briek en Pel het hotel  te runnen. Geen gemakkelijke klus, zeker wanneer blijkt dat vader enorme schulden heeft en de kinderen vrezen ervoor dat het hotel zijn deuren moet sluiten.

 

Er moet dringend 7.000 euro gevonden worden en Kos wil dat geld bijeen krijgen zonder dat zijn vader dit weet. Dat zou zijn gezondheid niet ten goede komen.

 

Met de Miss Noordzee Verkiezing is er 5.000 euro te winnen. Dat geld zou Kos en zijn zussen goed kunnen gebruiken. Kos, met enkele washandjes in een bikinitopje, zal meedoen aan de wedstrijd. En hij heeft concurentie van Isabel, het meisje waarop hij verliefd is..

 

‘Hotel De grote L’ is een fantastisch jeugdboek van Sjoerd Kuyper. Het is een boek dat je met plezier leest, vol avontuur, humor en fantasie. ‘Hotel De Grote L’ is een boek dat je het liefst in een keer uitleest. In 23 hoofdstukken kom je alles over Kos, zijn zussen, zijn vader, het hotel en nog veel meer te weten.


‘Hotel De grote L’  is een echte aanrader en is geschikt voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar.

Sjoerd Kuyper (Amsterdam, 1952) is al veertig jaar schrijver en schreef meer dan veertig boeken, waarvan vele zijn bekroond en verschillende verfilmd. Zo maakte Het zakmes furore als televisieserie en als bioscoopfilm, samen goed voor maar liefst veertien prijzen, waaronder een Emmy Award. Bekend zijn ook zijn boeken over Robin. Vier met een Griffel bekroonde Robin-boeken werden gebundeld in De grote Robin, en ook het laatste deel, O rode papaver, boem pats knal! werd met een Zilveren Griffel bekroond.

Op 27 september 2012 werd het gehele oeuvre van Sjoerd Kuyper bekroond met de Theo Thijssen-prijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, die sinds 1988 wordt uitgereikt door de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde. In 2014 werd Sjoerd Kuyper geridderd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

 

En er is nog goed nieuws voor de fans van ‘Hotel De Grote L’: de filmrechten van het boek zijn verkocht aan Eye works. Volgend jaar komt de gelijknamige film in de bioscoop.

 

ISBN: 9789047705420 - Gebonden - 232 blz. - Prijs: 13,95 - Uitgeverij: Lemniscaat