Recensie: Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde -    Danny De Vos


Melle Kriekemans is een twaalfjarige jongen die een saai leventje leidt. Elke dag gebeurt er bij hem wel iets saai en dat al twaalf jaar lang.


Hij zou veel liever zijn zoals zijn negentienjarig buurmeisje Eva. Zij heeft ten minste een coole motordriewieler die ze, na vele uren werk, zelf aan de praat heeft gekregen. En ze heeft al zes maanden in Australië gewerkt!


De vader van Melle is advocaat Leon Kriekemans. Mensen noemen hem ‘Napoleon’, omdat hij alles over de legendarische Franse keizer weet. Op 18 juni 2015 is het precies 200 jaar geleden dat de Slag bij Waterloo plaats vond. Leon, de voorzitter van de Club van Napoleon, wil die dag de veldslag overdoen. Hij niet alleen, duizenden mensen uit heel Europa willen meedoen.

Melle zit op school en verveelt zich. Hij moet helemaal niets weten van zijn leraar geschiedenis. Tijdens de les krijgen ze een vragenlijst die elke leerling moet invullen. Melle schrijft allerlei onzin op en uiteraard wordt de jongeman ‘beloond’ met strafwerk.

Hij moet van ‘De Kever’, zo is de bijnaam van de leraar geschiedenis, een stamboom opstellen , tot drie generaties terug.


Melle heeft helemaal geen zin in deze taak. Tot hij Yo, een geadopteerd meisje uit Korea ontmoet. Yo is een leerling uit het eerste leerjaar en zij wil Melle helpen. Melle ziet het eerst niet zitten om hulp te krijgen van een eerstejaars, maar stemt uiteindelijk toe. Zo heeft hij er een nieuw vriendinnetje bij én moet hij zijn straftaak niet alleen maken.

De stamboom is bijna klaar, op één overgrootvader na. Daar vindt Melle niets over terug.


Maar wie is die onbekende overgrootvader eigenlijk? En waarom vindt Melle niets terug over hem?


Melle start met Yo en zijn buurmeisje Eva een onderzoek naar de onbekende overgrootvader. Zonder het te beseffen staan ze aan het begin van een zeer bijzonder en verrassend verhaal…


‘Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde’ is een zeer goed geschreven jeugdboek van Danny De Vos. Het is helemaal geen saai geschiedenisboek over Napoleon, de auteur heeft op een speelse wijze het historisch verhaal rond de Franse keizer verweven in een roman.


‘Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde’  is een grappig  maar ook ontroerend verhaal voor jongens en meisjes vanaf 11 jaar. In de epiloog brengen Yo en Melle hun ‘Keicoole keizerpresentatie’ over het leven van Napoleon Bonaparte.


‘Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde’ is de eerste jeugdroman voor Danny De Vos. Naast dit boek schrijft Danny nog verhalen, gedichten, songteksten en geeft hij schrijfopleidingen. We kijken al uit naar het tweede boek van deze auteur uit Bornem!


ISBN: 9789022331132 - Paperback - 224 blz. - Prijs: € 14,99 - Uitgeverij: Manteau Jeugd