Recensie: Het Testament van Maria - Colm Tóibín


In het boek 'Het testament van Maria' beschrijft Colm Tóibín de onvoorwaardelijke liefde en het verdriet van een moeder voor haar kind. Niets is erger dan ouders die hun kinderen moeten afgeven.

 

Auteur Colm Tóibín beschrijft op een meesterlijk wijze het verhaal van de Maagd Maria, moeder van Jezus. Na de kruisiging van haar zoon Jezus trok Maria naar Efeze. Maria is nu oud en krijgt regelmatig bezoek van twee wachters die haar voorzien van voedsel. Nog altijd durft of kan Maria de naam van haar zoon uitspreken. Maria besluit om eenmalig haar verhaal te vertellen aan de wachters. Ze vertelt welke gebeurtenissen ertoe geleid hebben dat haar zoon gekruisigd werd.

Ook nog blijkt uit haar verklaring dat Maria niet hoog opliep met de apostelen. Ze heeft een afkeer voor hen, omwille van hun harde stemmen en noemt hen dwazen en kinderen.

 

Maria vertelt wanneer het fout is beginnen lopen. Jezus verricht mirakels en krijgt vele volgelingen. Omdat ze gehoord heeft dat zijn leven in gevaar is, trekt ze naar een bruiloft in Kana om hem te overtuigen om met haar mee te gaan naar Nazareth. Jezus is echter veranderd en ze herkent haar eigen zoon niet meer.

 

Maria kan niet tegenhouden dat Jezus vervolgd en veroordeeld wordt. Ze vertelt over haar gevoelens en de pijn die ze voelde tijdens de kruisiging. Ook vertelt ze over de vlucht die ze moest ondergaan om zichzelf te redden. Na haar vlucht is ze in Efeze terechtgekomen en wacht op haar dood. Enkel de godin Artemis kan haar troost en steun geven.

 

‘Het testament van Maria’ is een roman over het lijdensverhaal van Jezus Christus vertelt door Maria zelf. Een openhartige getuigenis van een moedige vrouw en moeder die kapot gaat van verdriet, frustratie en schuldgevoel.

 

De oorspronkelijke titel van het boek is ‘The Testament of Mary' en is verschenen bij Penguin. Het boek is vertaald uit het Engels door Anneke Bok en is uitgegeven door World Editions.

 

‘Het testament van Maria’ is Tóibíns eigen bewerking van zijn toneelstuk 'Testament' dat in 2011 te zien was op het Dublin Theatre Festival met in de hoofdrol Marie Mullen.

 

Colm Tóibín (Ierland, 1955) studeerde Engels en geschiedenis aan University Dublin. Hij maakte zijn literaire debuut in 1990 met de roman 'The South' en het non-fictionele 'Hommage to Barcelona'. Daarna publiceerde hij romans, non-fictie en essays, waarvoor hij vele prijzen en nominaties ontving, zoals de PAC Dublin Literary Award en in 2011 Irish Pen Award voor zijn bijdrage aan de Ierse literatuur.

 

Eerder verschenen bij uitgeverij De Geus 'Het lichtschip van Blackwater','De Meester', 'Een Lange Winter', 'Brooklyn' en 'De Lege Familie'.Tóibín woont en werkt in Dublin.

 

ISBN: 9789462370289 - Hardcover - 128 blz. - Prijs: € 14,95 - Uitgeverij: World Editions