Recensie: Het Janussyndroom - Pieter Aspe


Als Freya van een fuif naar huis wil vertrekken, merkt ze dat haar fiets gestolen is. Ze besluit helemaal alleen te voet naar huis te gaan. Als Freya op een boogscheut van haar ouderlijk huis is, wordt ze brutaal ontvoerd en verkracht door vier gemaskerde mannen.

Haar vader Robrecht Fiers slaat alarm bij de politie. Robrecht Fiers is een zakenman die investeert in duurzame energie.

 

Inspecteur Van In neemt de zaak serieus en er wordt een onderzoek opgestart. Van In gaat zijn licht opsteken in de feestzaal en op de bewakingscamera's wordt de fietsendief herkend. De dief geeft toe dat hij de fiets gestolen heeft in opdracht van Alex Priem voor honderd euro.

 

Dan blijkt dat Alex de zoon is van Jozef Priem, een oude klasgenoot van Van In. Jozef Priem is de hoofdredacteur van een succesvol links weekblad 'VRANK'. Alex weet niets van een verkrachting en geeft als alibi dat hij samen met zijn drie vrienden op stap was.

 

Voor Van In is het moeilijk om bewijzen te verzamelen tegen de verdachten. Wanneer één van de verdachten spoorloos verdwijnt en een andere vermoord wordt in zijn eigen huis, wordt er een link gelegd met 'FATSOEN', de organisatie die tot doel heeft gesteld de wereld te verbeteren. De organisatie telt enkele prominente figuren, die elk een nummer dragen.

 

Maar wat heeft de organisatie met de verkrachting te maken? Jozef Priem en Robrecht Fiers blijken dan ook nog eens aartsvijanden te zijn…

 

Van In staat voor een moeilijke taak zowel op het werk als privé. Want door journaliste Nathalie Tietse, die Van In probeerde te versieren, staat zijn huwelijk op springen en worstelt hij met een drankprobleem. Daarbij komt nog dat het onderzoek op een dood spoor zit...

 

In dit verhaal over neonazi-groeperingen, de werking van het gerecht, hebzucht en machtsmisbruik hebben Van In en Versavel meer dan hun handen vol.

 

‘Het Janussyndroom’  is het 33ste boek met inspecteur Van In in de hoofdrol geschreven door auteur Pieter Aspe. Het boek bevat alle ingrediënten van een goede thriller: een crème van een verhaal, spanning en op tijd en stond een stevige portie seks.

 

“"Het Janussyndroom' is een compleet fictief verhaal en een excuus om te reageren dat we verkeerd bezig zijn," aldus Pieter Aspe. En hier is Pieter Aspe inderdaad in geslaagd. Het verhaal zet de lezer tot nadenken over hetgeen rondom ons gebeurt.

 

ISBN: 9789022328521 - Paperback - 320 blz. - Prijs: € 21,95 - Uitgeverij: Manteau

 

Klik hier voor meer info