Recensie: Het grote Annie M.G. Schmidt voorleesboek - Els van Eeden.


‘Het grote Annie M.G. Schmidt voorleesboek’ bevat 55 gedichten en verhalen, en is samengesteld door Els van Eeden.

 

Het boek is een bloemlezing uit het werk van de Nederlandse dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama. Bijna alle personages die Annie creëerde komen we in dit lijvige boek tegen.


Verhalen over Jip en Janneke, Otje en Abeltje, Tante Patent, Ibbetje, Nella Della en nog vele anderen. Ook de versjes zijn leuk om (voor) te lezen. ‘De heks van Sier-kon-fleks’, ‘Tante Marijke’ en ‘De koning van Bellevu’ zijn slechts enkele voorbeelden uit het rijke archief dat Annie M.G. Schmidt naliet.


‘Het grote Annie M.G. Schmidt voorleesboek’  is een boek dat elke (groot)ouder in huis moet hebben. Annie heeft zoveel prachtige verhalen en versjes geschreven, die al generaties lang kinderen weten te boeien.


Het boek bevat tekeningen van Harrie Geelen, Friso Henstra, Margriet Heymans, Carl Hollander, Jan Jutte, Martijn van der Linden, Mance Post, Thé Tjong-Khing, Peter Vos en Fiep Westendorp.


‘Het grote Annie M.G. Schmidt voorleesboek’ is meer dan 200 bladzijden leesplezier en is één van de betere boeken voor kinderen vanaf 6 jaar. Annie M.G. Schmidt is niet voor niks een van de betere jeugdliteratuurschrijfsters aller tijden.


Anna Maria Geertruida Schmidt werd op 20 mei 1911 in Kapelle, op Zuid-Beveland, geboren.

Voor haar werk kreeg ze veel waardering. In 1965 ontving zij als eerste de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, nu de Theo Thijssenprijs. En voor haar hele oeuvre kreeg ze in 1987 de Constantijn Huygensprijs. Maar het mooiste was toch toen zij in 1988 uit handen van Astrid Lindgren de hoogste internationale prijs kreeg die er voor kinderboeken bestaat: de Hans Christian Andersenprijs. Op 21 mei 1995, in de nacht na haar vierentachtigste verjaardag, stierf Annie M.G. Schmidt. Ze heeft één zoon, Flip van Duijn.


ISBN: 9789045101873 - Gebonden - 214 blz. - Prijs: € 24,95 - Uitgeverij: Querido

Klik hier voor meer info