Recensie: Het blauw tussen hemel en zee - Susan Abulhawa


Bij uitgeverij De Geus verscheen de roman ‘Het blauw tussen hemel en zee’ van auteur Susan Abulhawa. Susan is van Palestijnse komaf en momenteel woont ze in de Verenigde Staten. Ze publiceerde in New York Daily News, Chicago Tribune en The Philadelphia Inquirer.


Haar eerste roman ‘Ochtend in Jenin’ was een wereldwijde bestseller, in totaal zijn er meer dan 500.000 exemplaren over de toonbank gerold, waarvan meer dan 25.000 in Nederland.

Voor haar debuut ontving ze onder andere de Best Book Award for Historical Fiction en de MEMO Palestine Book Award . Ze is tevens oprichter van de humanitaire organisatie Playground for Palestine.


‘Het blauw tussen hemel en zee’ speelt zich af in Gaza tussen 1948 en 2014. We volgen de verschillende generaties van de familie Baraka, die ooit moeten vluchten zijn van Beit Daras naar Gaza.


In ‘Het blauw tussen hemel en zee’ vertelt Khaled de verhalen van zijn Palestijnse familie. Zo schetst hij een aangrijpend beeld van de oorlog die Gaza nu al drie generaties in zijn greep houdt. Nog voor zijn geboorte is Khaled al bevriend met zijn oudtante en tante. Net zoals Khaled komen zij uit Gaza en net zoals hem kennen zij een leven dat in het teken staat van vluchten, angst en gevaar. Ook de jonge Palestijns- Amerikaanse arts Nur stamt, zonder het te weten van hen af. Ze wordt met haar familie herenigd wanneer ze naar Palestina vliegt om Khaled te behandelen, die aan het locked-in-syndroom lijdt.


De originele titel van deze roman is ‘The Blue Between Sky and Water’ en is vertaald naar het Nederlands door Marianne Gaasbeek. De liefhebbers van Kader Abdolah en Khaled Hosseini, zullen in de romans van Susan zeker hun gading vinden.


ISBN: 978 90 445 3507 5 - Paperback - 320 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: De Geus