Recensie: Heksen Moeten Branden - Roger Vanhoeck


Het verhaal van ‘Heksen moeten branden’ speelt zich af in de streek van Hingene, Wintam en Bornem in het begin van de zeventiende eeuw.

 

Jeanne Vandersluis woont samen met haar dochter Beatrijs. Na de dood van haar zoon Stoffel en de verdwijning van haar man Corneel is Jeanne zichzelf niet meer. Ze staart voor zich uit, dwaalt door de straten en mensen vinden haar vreemd. Snel duiken er geruchten op dat Jeanne een heks is.

Op 24 november 1606 wordt Jeanne Vandersluis door rechter Doderoens schuldig bevonden aan hekserij en veroordeeld tot de dood op de brandstapel die zal gebouwd worden op het erf van de Havedonckhoeve in Nattenhaasdonk.

 

Beatrijs haar wereld stort in bij het horen van het vonnis en loopt weg uit de rechtszaal. Iedereen is overtuigd dat Jeanne een heks is, behalve de jonge rechtsgeleerde Servaes Vlamynckx. Hij is de enige die in haar onschuld gelooft en wil Jeanne en Beatrijs helpen. Al gauw ontdekt Servaes dat rechtvaardigheid geen enkele rol speelt in deze zaak. Iedereen wil maar één ding en dat is dat heksen moeten branden.


Servaes zet met de hulp van Beatrijs alles op alles om Jeanne van de brandstapel te redden. Maar zal het hem lukken?

'Heksen moeten branden' is geschreven door Roger Vanhoeck. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. Heksen boezemen al eeuwenlang angst in bij de mensen. Maar bestaan ze echt of is het alleen maar in onze verbeelding? Jeanne Vandersluis was één van de honderden heksen die in de periode 1550-1650 in Vlaanderen werden veroordeeld tot de brandstapel.


Het verhaal is nog altijd brandend actueel. Bijgeloof is nog steeds van deze tijd. Net zoals arm en rijkdom, macht en onmacht en rechtvaardigheid en onrechtvaardigheid nog steeds bestaan.
Een spannend en ontroerend verhaal geschikt voor lezers vanaf 12 jaar.

Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met de Landelijke Gilde Hingene-Wintam-Eikevliet en Ons Klein-Brabants Boerenerf, Havedonckhoeve vzw. Ter herinnering van Jeanne Vandersluis worden op het erf van de Hoef van Nattenhaasdonck tweejaarlijks heksentochten georganiseerd.

Roger Vanhoeck is een Vlaams jeugdauteur. Roger begon zijn loopbaan als onderwijzer. Later schakelde hij over naar een deeltijdse administratieve functie en werd hij jeugdauteur. In het begin van zijn carrière schreef hij ook een twintigtal Vlaamse Filmpjes.

Bij Uitgeverij Abimo zijn reeds volgende boeken van Roger Vanhoeck verschenen: 'Zoeken', 'Geen geheimen meer' en 'Zwijgen', 'Vluchten' en 'Banga Slet'.


ISBN: 9789462340091- Hardcover - Prijs: € 12.95 - 135 blz. - Uitgeverij: Abimo

Klik hier voor meer info