Recensie: Havana - Jeroen Guliker


Het verhaal begint met een proloog waarin een onbekende vrouw gegijzeld en gemarteld wordt.

 

Na de ijzingwekkende proloog maken we kennis met de 46-jarige Hannah Thyssen. Hannah is kunstenares en runt een galerie in Amsterdam. Haar schilderijen zijn zeer populair.

 

Haar zaken worden behartigd door Simon Salomon, een zelfverzekerde en veeleisende manager. Simon is een belangrijk man in de kunstkringen. Hij kan je aan de top brengen of je afkraken en heeft zijn bijnaam ‘De Zwarte Octopus’ niet voor niets gekregen.

 

Hannah's carrière raakt in een stroomversnelling en ze vertrekt naar New York om haar werk te exposeren in de bekende Styx Gallery for Modern Art. Maar als ze in de luchthaven staat te wachten krijgt ze een telefoontje dat haar moeder plotseling is overleden.

 

Hannah keert terug naar haar geboortedorp Duinwijck, een streng gereformeerd dorpje van slechts 500 inwoners met een sterke geloofsovertuiging en radicale ideeën. Sinds haar zestiende is Hannah een overtuigd atheïst. Ze was het dorp gaan haten en was naar Amsterdam verhuisd.

 

Op de begrafenis ziet ze oude bekenden. Haar terugkeer ontgrendelt deuren die ze jarenlang angstvallig heeft dichtgehouden. Hannah voelt dat ze niet meer past in het dorp. Na de begrafenis zou ze Duinwijck verlaten en voorlopig niet meer terugkeren.

 

Maar tegen wil en dank wordt ze geconfronteerd met leugens, trauma's en duistere mysteries uit haar verleden. Haar obsessies en seksuele fantasieën schreeuwen om verklaringen. Samen met Simon gaat Hannah op zoek naar de geheimen uit haar jeugd. Deze zoektocht leidt tot een aantal schokkende gebeurtenissen...

 

Wat is er 30 jaar geleden werkelijk gebeurd in Duinwijck? En wie is die onbekende vrouw die gegijzeld en gemarteld wordt?

 

'Havana' is geschreven door auteur Jeroen Guliker (Haarlem,1966). Na de romans 'Zeven vrouwen later' in 2008 en 'Harde Noten' in 2009 schreef hij in 2011 de literaire thriller 'Verborgen Vrucht', een boek dat veel lovende kritieken kreeg en genomineerd werd voor de Crimezone Awards 2012.

Met zijn tweede thriller 'Havana' geeft Jeroen Guliker een zinderend vervolg aan zijn eerste succes in het thrillergenre.

 

Net zoals zijn eerste thriller is zijn allernieuwste boek 'Havana' weer een knap staaltje schrijfwerk. Met de proloog over de onbekende vrouw zit de spanning er al meteen in en lagen mijn verwachtingen heel hoog.

 

Het verhaal van Hannah wordt afgewisseld met het verhaal van de onbekende vrouw die gegijzeld en gemarteld wordt. Dit is een goede zet. Je vraagt je voortdurend af wie deze onbekende vrouw is. Maar dit houdt Guliker lang genoeg geheim.

 

De personages zijn zo levendig weergegeven dat je als lezer het verhaal zelf mee beleeft. Mondjesmaat kom je alles te weten over de personages. De lezer wordt voortdurend op het verkeerde been gezet met het ontmaskeren van de dader. 'Havana' is een echte pageturner met een zeer verrassend plot.

 

Het is een verhaal over afgewezen liefdes, geheimen die het daglicht niet mogen zien, wraak en tot waartoe mensen met een sterke geloofsovertuiging in staat zijn, met veel spanning en een portie erotiek. De thrillers van Jeroen zijn echte klassebakken. Hij weet perfect wat de lezer wil en hoe hij zijn lezers kan doen genieten.

 

De verwachtingen die ik had werden ruimschoots ingelost. Havana zal nog lang blijven nazinderen in mijn hoofd. Als je eenmaal een boek van Jeroen Guliker gelezen hebt, ben je verslaafd aan zijn boeken. Vele lezers die zijn boeken kennen zullen van dezelfde mening zijn. Ik kijk hoopvol uit naar jou volgende thriller Jeroen!

 

ISBN : 9789081761314- 302 blz. - paperback - prijs: 17,95€- Credo Uitgevers