Recensie: Hartstocht - Aino Trosell


Het verhaal van deze historische roman speelt zich af in Zweden in de tweede helft van de negentiende eeuw. In die tijd was Zweden één van Europa's armste landen.


In de streek Malung woont de 8-jarige Hulda,samen met haar ouders, broers en zus. Het is een strenge winter en de dieren wonen samen in hun huis om hen warm te houden. Door de enorme koude heerst er hongersnood en het is niet gemakkelijk om te overleven.


Maar Hulda groeit op in een warm nest en is ondanks alles toch gelukkig. Ze put krachten uit de verhalen die ze hoort. Zonder die verhalen zou Hulda armer dan arm zijn geweest.


Als jonge vrouw besluit ze haar leven in eigen handen te nemen en vertrekt naar Stockholm. Daar gaat ze aan het werk bij een rijke familie als dienstmeid. Het contrast is groot tussen haar leven nu en vroeger. Hulda is opgegroeid in armoede en nu is ze terechtgekomen in een wereld van pracht en praal.


Maar Hulda ondervindt al snel dat rijkdom niet gelukkig maakt.....

Auteur Aino Trosell laat met deze boeiende roman de geschiedenis tot leven komen. De personages zijn zo mooi en levendig weergegeven dat je het verhaal van Hulda mee beleeft. 'Hartstocht' schetst een overtuigend beeld van lang vervlogen tijden en zal geen enkele lezer onberoerd laten.


Een boeiende roman van meer dan 500 pagina's over armoede, rijkdom, liefde en geluk. Een boek dat leest als een trein en geen minuut verveelt. Deze roman laat je niet los en heeft je in zijn macht van de eerste tot de laatste pagina. Een echte aanrader!

Aino Trosell (Zweden 1949) debuteerde in 1978. Haar romans behoren tot het genre 'arbeidersliteratuur'. Trosell ontving diverse prijzen voor haar literaire werk. In Nederland is ze onder andere bekend van haar roman 'Vijf Vrouwen'. Met de historische roman 'Hartstocht' laat Trosell opnieuw zien dat ze een veelzijdig auteur is.

Eerder verschenen boeken van deze auteur bij uitgeverij De Geus :

Onder druk
Vijf vrouwen
Als het hart nog slaat
Niet het kind, wel de vrouw

ISBN 978-90-445-1883-2 - Paperback - 504 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: De Geus
Klik hier voor meer info