Recensie: Gesualdo - Jeroen Terlingen


Bij Uitgeverij LetterRijn is er het boek ‘Gesualdo’ van Jeroen Terlingen verschenen.  Het is de eerste roman van Terlingen, die eerder al biografieën en boeken over hematologische ziektes en hun behandelding schreef.

 

‘Gesualdo’ gaat over het leven van Carlo Gesualdo (1566-1613), zoon van een van de machtigste adellijke families in de Italiaanse renaissance, die een bekend componist werd maar tevens ook een sadist, masochist en moordenaar was.

 

Het boek is er gekomen naar aanleiding van de 400ste sterfdag van Gesualdo en vertelt het verhaal van deze componist aan de hand van vier vrouwen uit zijn leven: zijn moeder Gerolama Borromeo, Silvia Albana (de dienstmeid van zijn eerste vrouw Maria d’Avalos), zangeres en zijn geliefde Laura Peverara en Carlo’s tweede vrouw Eleonora d’Este.

 

Het is een roman geworden gebaseerd op waar gebeurde feiten over het leven van een man die naast een muzikale genie een wrede man bleek te zijn. Zo vermoordde hij zijn eerste vrouw en haar minnaar en had hij behoefte om pijn te lijden en anderen pijn te doen. Omdat hij steun kreeg van zijn oom Paus Pius IV en enkele kardinalen kon hij rustig zijn gang gaan.

 

Jeroen Terlingen neemt de lezer mee naar het Italië in de 16e eeuw. Over de renaissance, de politiek, corruptie, overspel en welke macht de Paus in die tijd had.  

 

Carlo Gesualdo overleed op 8 september 1613 op 47-jarige leeftijd. Hij heeft zeven bundels met madrigalen gecomponeerd. Zes ervan zijn uitgegeven, een is verloren gegaan.

Pas in de twintigste eeuw ontdekten componisten als Schönberg en Strawinsky Gesualdo’s muzikale betekenis.

 

‘Gesualdo’ is een mooi boek dat ons een beeld geeft over de voor velen onbekende componist Carlo Gesualdo. Het boek leest vlot en omdat het geschreven is door vier belangrijke vrouwen uit Carlo’s leven, geeft het een andere kijk op diens leven.

 

Een aanrader voor zij die componist Carlo Gesualdo willen leren kennen of voor zij die meer wensen te weten te komen over deze man met twee gezichten.

 

ISBN: 978-90-819543-8-9 - Hardcover met leeslintje - 142 blz. - Prijs: € 17,50 - Uitgeverij: LetterRijn

Klik hier voor meer info