Recensie: Gestolen Jeugd - Katie Taylor


'Gestolen Jeugd' is het waargebeurde verhaal van Katie Taylor. Katie heeft haar verhaal neergeschreven in samenwerking met Veronica Clark. De originele titel van het boek is 'Stolen Girl' en is naar het Nederlands vertaald door Mireille Vroege.

 

Katie Taylor groeit op in een warm nest. Ze heeft wel vriendinnen maar op school hoort ze niet bij het populaire groepje. In de klas wordt ze gepest en vernederd door haar medeleerlingen. Ze noemen haar het lelijke eendje en griezel. En omdat ze niet goed is in wiskunde krijgt ze zelfs een bijnaam Dombo.

 

Haar andere kwaliteiten waar ze goed in is - Engels, zingen en dansen - zien ze niet. Gelukkig kan ze terugvallen op haar vriendin Lauren, die ook gepest wordt. Door het pesten is Katie haar zelfvertrouwen verdwenen, bij alles wat ze doet, hebben de pesters commentaar.

 

Op dertienjarige leeftijd beslissen haar ouders om te scheiden en verandert haar leven wanneer ze Sarim, een Aziatische jongen leert kennen.

 

Katie is gevleid door zijn aandacht en helemaal van de kaart. Een jongen die haar leuk vindt is niet zo relatief voor haar en ze wordt smoorverliefd op hem.

 

Sarim nodigt haar uit om te gaan 'Chillen', en zij gaat op het voorstel in. Maar Sarim heeft een ander idee van chillen dan Katie. Sarim geeft haar een joint en alcohol en dwingt haar tot seks.

Katie beseft dat ze dom is geweest, maar durft de relatie niet te beëindigen omdat ze bang is. Al snel willen andere Aziatische mannen 'chillen' met Katie.

 

Wanneer ze Zeb ontmoet wordt haar leven pas een hel. Hij geeft haar drugs en alcohol in ruil voor seks. Ook leent hij haar uit aan zijn vrienden. Katie wordt beschouwd als seksspeeltje en niet als mens.

 

Op haar vijftiende raakt Katie zwanger. Haar moeder denkt dat Dean, met wie Katie een knipperlichtrelatie heeft, de vader is en verplicht haar tot een abortus. Maar Katie wil het kindje graag houden. Omdat de huidskleur van de baby Katies geheim zal onthullen kan ze niet anders dan instemmen met een abortus.

 

Katie wil ontsnappen aan de gruweldaden van Zeb, maar hij chanteert haar. Ze is bang en ze schaamt zich over wat ze doet. Maar ze ziet geen enkele uitweg om te ontsnappen uit de vicieuze cirkel waarin ze is terechtgekomen. Om de gruweldaden aan te kunnen neemt ze drugs en alcohol, maar tegelijkertijd beseft ze dat het zo niet verder kan. Ze wil haar geheim aan iemand kwijt, maar de vraag is wie kan ze in vertrouwen nemen?

 

Zeb wil dat ze zich voor hem gaat prostitueren en cocaïne neemt. Ze beseft dat ze dit niet kan laten gebeuren en neemt Rebecca, een maatschappelijk werkster van de school, in vertrouwen. Rebecca schakelt de politie in en de zaak geraakt in een stroomversnelling..


'Gestolen Jeugd' is een verhaal over kindermisbruik dat aan je huid blijft kleven. Inmiddels is Katie 21 jaar en heeft een vriend Jack. Het misbruik heeft haar jeugd bepaald en haar leven volledig vernield. Op haar dertiende veranderde haar leven in een hel, maar Katie vocht terug.

 

Katie was niet het enigste slachtoffer van de groep Aziaten. Het was heel moeilijk om de daders te pakken te krijgen. Meer dan twee jaar na de feiten kwam er een proces. Uiteindelijk hebben maar drie mannen van de velen die haar misbruikten een straf gekregen.

 

Haar verhaal is slechts een topje van de ijsberg. Overal in de wereld zijn meisjes die verstrikt geraken in een pedofielennetwerk.

Door dit boek te schrijven heeft Katie de zaak kunnen afsluiten en heeft ze de draad van haar leven opnieuw opgepakt.

 

Als lezer sluit je Katie direct in je hart en probeer je haar voortdurend te waarschuwen en raad geven. Je  wil het uitschreeuwen dat ze niet naïef mag zijn. Ongetwijfeld pink je tijdens het lezen meer dan één traantje weg.

 

Katie heeft haar verhaal neergeschreven omdat ze iets wil betekenen voor andere mensen.  Want ongetwijfelt zijn er andere meisjes die in hetzelfde schuitje zitten als Katie. Door haar verhaal te vertellen hoopt ze andere slachtoffers te helpen om de kracht te vinden om aangifte te doen van deze misdrijven zodat de daders gestraft worden voor hun gruweldaden.


ISBN: 9789022569283 - Paperback - 288 blz. - Prijs: € 15,00 - Uitgeverij: Boekerij