Recensie: Genadeloos - Nabila Sharma


 

‘Genadeloos’ is het waargebeurde verhaal van de islamitische Nabila Sharma. 

Nabila is zeven jaar wanneer ze na elke schooldag in de moskee van 17 uur tot 19 uur lessen gaat volgen om de Koran te leren. Ze heeft al veel gehoord over de islamitische opleiding.

 

De imam staat bekend als een strenge maar rechtvaardige man. Als je gestraft wordt, heb je dit verdient en tegen de imam ga je niet in, uit respect voor hem. Haar mama heeft het met vijf kinderen heel druk thuis, dus laat ze Nabila altijd meteen na het avondeten vertrekken naar de moskee.

 

De imam merkt op dat ze altijd te vroeg is en maakt hier gebruik van, hij laat Nabila poetsen. Als Nabila tijdens de les door de imam gevraagd wordt om als ‘uitverkorene’ te helpen poetsen in zijn privé, zijn haar mede-leerlingen jaloers omdat het een hele eer is om de imam te mogen helpen.

 

Nabila weet echter beter dat dit geen leuke taak is voor de uitverkorene, want elke keer als ze moet helpen, gaat de imam verder en verder. Tijdens het lezen in de koran in zijn privé, moest ze op zijn schoot gaan zitten.

Na verloop van tijd begint hij haar te misbruiken. Ze probeert hem op verscheidene manieren duidelijk te maken dat ze dat allemaal niet wilt, maar daar luistert de imam niet naar. Hij beschouwt haar als een klein meisje die toch niks zal zeggen tegen haar ouders.

 

Het misbruik duurde van haar zevende tot haar elfde levensjaar. Enkele jaren later komt het misbruik aan het licht en is ze de schande van de familie. Haar ouders willen haar zo snel mogelijk uithuwelijken aan iemand in Pakistan, zodat de familie-eer terug hersteld wordt. Zwaar gekwetst maakt Nabila zich los van haar familie, want die zien haar liever dood dan levend.

 

Enkele jaren en een mislukt huwelijk later rijdt ze met haar beste vriendin Jenny in het dorp en ziet ze de imam die haar misbruikte lopen. Dan komt ze op het keerpunt en zal ze alles op alles zetten om de imam veroordeelt te krijgen voor de afschuwelijke feiten die hij gepleegd heeft.

 

‘Genadeloos’ is het waargebeurde verhaal van Nabila Sharma. Het boek bevat een schockerend verhaal over hoe een gelovig islamitisch meisje wordt misbruikt. Haar jonge leven wordt totaal verwoest en ze draagt daar haar hele leven de gevolgen van.

 

Sharma hoopt met het schrijven van haar verhaal andere slachtoffers te helpen. Het boek is vertaald door Henny van Gulik.

 

‘Genadeloos’ is een boek dat zeker de nodige aandacht verdient.

 

ISBN: 9789022563700 - Paperback - 288 blz. - Prijs: € 17,95 - Uitgeverij: Boekerij

Klik hier voor meer info