Recensie: Fausto Coppi - Frederik Backelandt


Bij Uitgeverij Kannibaal is er met ‘Fausto Coppi’ opnieuw een fantastisch sportboek verschenen.

 

‘Fausto Coppi’ brengt het verhaal over deze uitzonderlijke wielerkampioen. Het boek is geschreven door journalist Frederik Backelandt, met een impressie over de dood van Fausto door televisiepresentator Wilfried de Jong en met prachtige foto’s van Stephan Vanfleteren.


Het boek ‘Fausto Coppi’ is voor velen een eerste kennismaking of voor de iets ouderen onder ons een herinnering aan Coppi, één van de allergrootste wielrenners aller tijden.

 

Want Fausto Coppi heeft het allemaal gekend in zijn (veel te korte) leven: triomfen als wielrenner, de tragedie van de roem, hij werd soldaat, en twee jaar krijgsgevangene, tijdens de Tweede Wereldoorlog, de rivaliteit met Gino Bartali, zijn scheiding en de verboden liefde met Giulia Occhini, de Witte Dame, tot en met zijn tragische dood op 2 januari 1960.


‘Fausto Coppo’ is niet de ultieme biografie, maar het is de perfecte mix van feiten, verhalen en beleving over deze uitzonderlijke wielrenner.

- De feiten over zijn carrière lezen we in deel 1. Chronologisch wordt hier de wielercarrière van Fausto weergegeven. Voorzien van prachtige, vaak nooit eerder vertoonde foto’s.


- Dertien mensen die Coppi zeer goed gekend hebben vertellen hun verhaal in deel 2. Zo lezen we de beklijvende getuigenissen van o.a. Fiorenzo Magni, Andrea Carrea, Raymond Impanis,, Jan Nolten (‘de Hollandse Coppi’) en Raphaël Geminiani.


- Deel 3 is gewijd aan de tragische dood van Coppi met een impressie door Wilfried de Jong.


-In het laatste deel van dit lijvig boek kruipt de auteur zelf op de fiets en rijdt de legendarische rit uit de Ronde van Italië 1949, van Cuneo naar Pinerole.Coppi reed in deze rit zijn grootste stunt uit zijn carrière. Hij reed die tiende juni maar liefst 192 km. aan de leiding en won deze rit met maar liefst vijf Alpencols.


‘Fausto Coppi’ is een groot boek over een groot renner. Het geeft de lezer een overzicht over zijn leven als wielrenner en mens. Zeker het vermelden waard zijn de grote, mooie foto’s. beelden die voor zich spreken.

Fausto Coppi, een slagersgast die een fenomeen werd. Een figuur die, mede door dit boek, door wielerliefhebbers nooit zal vergeten worden.


ISBN 978 94 9137 620 7 - Hardcover in linnen - 168 blz. - Prijs: € 39,95 - Uitgeverij: Kannibaal
Klik hier voor meer info