Recensie: Een kaart van Berbice ~ Piraten op de Wilde Kust - John Brosens


‘Een kaart van Berbice - Piraten op de Wilde Kust’ van John Brosens is het verhaal van Simon Grades, een 16-jarige leerling kaartenmaker uit Vlissingen. Hij is in opleiding bij de bekende kaartenmaker  Arent Roggeveen uit Middelburg en komt via Roeland Wieringa in contact met Cornelis van Peere, die plantages in Berbice bezit.

 

Omdat de kolonie is overvallen door Franse piraten wil van Peere Berbice en zijn plantages beschermen. Hij wil de monding van de rivier Berbice in kaart brengen om er een fort te kunnen bouwen. Cornelis zocht een vaardige kaartenmaker en denkt die gevonden te hebben in de persoon van Simon Grades.


Cornelis van Peere vraagt aan de jongeman om naar Barbice af te reizen met het WIC schip De Winthont, dat naar de Wilde Kust vaart o.l.v. schipper Jasper Nebbens.

Simon is in de wolken met dit voorstel en hoewel de reis ongeveer een jaar zal duren, en al die tijd zijn familie en vooral buurmeisje Lida zal moeten missen, stemt hij toe.


Dit is het begin van een avontuurlijke reis voor de amper 16-jarige kaartenmaker. Maar Simon ondervindt al snel tegenstand. Nog voor het vertrek krijgt hij een dreigbrief waarin staat dat hij moet weg blijven van de Wilde Kust en wordt de zeemanskist met zijn tekenspullen gestolen..


Aan boord van De Winthont geniet Simon van de reis, hij wordt bevriend met Samuel Kieft en heeft een boontje voor Sabila, een mooie, jonge slavin.

Maar niet alles verloopt voorspoedig voor de moedige jongeman. Samuel Kieft sterft aan boord, Simon wordt bestolen, schipper Nebbes blijkt corrupt te zijn en wanneer ze aan wal gaan in Komenda wordt Simon in een kelder opgesloten, dit terwijl De Winthont zijn koers verder zet..


Zal Simon Grades ooit de kust van Berbice bereiken?


‘Een kaart van Berbice’ is een leuk boek, geschikt voor zowel young adults als volwassenen. Auteur John Brosens neemt de lezer mee naar de zeventiende eeuw met dit fantastisch verhaal, dat voorzien is van een verrassend einde.


‘Een kaart van Berbice’ is een fictief verhaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het is een historische roman vol met spanning, avontuur en verliefdheid, maar het verhaal gaat ook over corruptie en slavenhandel.

John Brosens weet het verhaal zo te schrijven dat je je als lezer zelf waant in 1691.

 

Het idee om dit boek te schrijven kreeg Brosens wanneer hij een bezoek bracht aan de tentoonstelling ‘Blijvende Herinneringen’, een tentoonstelling over het Nederlandse slavernijverleden in Ghana, in het Wereldmuseum in Rotterdam.


ISBN: 978-90-78840367 - Hardcover - 264 blz. - Prijs: € 16,50 - Uitgeverij PMA

Klik hier voor meer info