Recensie: Ooggetuigen uit de Grote Oorlog - Een Amerikaanse reporter beleeft en beschrijft de strijd in Vlaanderen in 1914 - E.A. Powell


In de nieuwe reeks Ooggetuigen uit de Grote Oorlog, uitgegeven bij Davidsfonds Uitgeverij, is het boek ‘Fighting in Flanders’ van de Amerikaan Edward Alexander Powell voor het eerst verschenen in een Nederlandse vertaling.

 

De toen 34-jarige Powell kwam in 1914 naar België als oorlogsverslaggever voor de New York World. Hij kon, omdat Amerika toen nog niet betrokken was met WO I, zich vrij bewegen in de oorlogszone en schreef zijn verhaal van op de eerste rij.

 

Wanneer hij zijn boek ‘Fighting in Flanders’ schreef, was de oorlog nog maar 4 maanden bezig, een oorlog waarvan men zei dat die niet lang zou duren. Het draaide anders uit.

Powell voltooide zijn boek op 1 november 1914 en werd kort nadien uitgegeven in Groot-Brittannië. Het werd een van de eerste bestsellers gepubliceerd tijdens de Grote Oorlog.

 

Powell beschrijft in zijn boek zijn belevenissen in en rondom Antwerpen tijdens het beleg van de stad. Antwerpen werd zijn verblijfplaats tijdens de militaire operaties in Vlaanderen. Het was de enige plaats in België waar je met zekerheid boodschappen kon versturen naar Engeland.

 

In Antwerpen ontmoette hij de succesvolle oorlogsfotograaf Donald Thomson, waarmee hij zou samenwerken voor zijn boek ‘Fighting in Flanders’.

 

De correspondent geeft met zijn meesterwerk de lezer een idee hoe een enorme impact de Eerste Wereldoorlog had op Vlaanderen. Hij beschrijft hoe steden en dorpen werden afgebrand, hij zag hoe kerken en historische monumenten verwoest werden en hoe wegen en akkers vol met lijken van jonge mannen lagen.

 

Het verhaal is boeiend en levensecht geschreven, met soms een vleugje humor, over een gebeurtenis die nooit vergeten mag worden. Powell brengt je als lezer terug naar 1914 en je beleeft er de oorlog, aan de hand van iemand die er toen middenin zat.

 

Het boek wordt aangevuld met de nodige achtergrondinformatie en achteraan vinden we nog 59 unieke foto’s terug.

 

‘Fighting in Flanders’ is een pareltje van oorlogsjournalistiek van de hand van Edward Alexander Powell. Het is indrukwekkend hoe hij zich steeds een weg wist te banen door het oorlogsgeweld heen. Met zeer beperkte middelen heeft hij het voor mekaar gekregen om steeds de juiste informatie te verzamelen om dit uniek boek te schrijven.

 

Dankzij de bewerking door Nicky en Anthony Langley eindelijk in het Nederlands verkrijgbaar.

 

ISBN: 9789058268723 - Hardcover - 240 blz. - Prijs: € 27,50 - Uitgeverij: Davidsfonds

Klik hier voor meer info