Recensie: Eddy Merckx ~ Een leven - Daniel Friebe


De Britse wielerjournalist Daniel Friebe gaat in zijn boek ‘Eddy Merckx - Een leven’ op zoek naar de mysterie rond de figuur van Eddy Merckx.
Op de fiets was de voormalige wielerkampioen een kannibaal die zijn tegenstanders keer op keer versloeg. Maar een was ook een andere Merckx. De sfinx, de vleesgeworden ondoordringbaarheid zoals hij was naast de koers.

Eddy straalde naast de koers zelden vreugde uit, meestal gaf hij de indruk ongeduldig en onrustig te zijn. Hij had een onverzadigbare honger die nooit gestild kon worden. De enige vraag die in zijn hoofd zat was steeds opnieuw: ‘Wanneer is mijn volgende koers?’.

Auteur Daniel Friebe ging negen maanden op zoek naar antwoorden op zijn vragen. Hij sprak met familieleden, vrienden, ploegmaats, vijanden en waarnemers. Tevens las hij duizenden interviews met de allergrootste wielrenner uit de geschiedenis.

Friebe kon echter zowel Eddy als zijn vrouw Claudine niet interviewen. Het echtpaar Merckx ligt namelijk contractueel vast aan een eigen boekenproject. Achteraf gezien vond de auteur dat geen handicap, maar een zegen. Want bij het lezen van de massale interviews werd Friebe getroffen door iets merkwaardigs: wat Eddy ook zei of probeerde uit te leggen, de essentie in Merckx of het merckxisme bleef ongrijpbaar.

Daniel Friebe interviewde zowat alle grootheden uit het wielrennen. Felice Gimondi, Raymond Poulidor, Roger De Vlaeminck, Bernard Thévenet, Freddy Maertens, Walter Godefroot en vele anderen spraken met de auteur over de successen en andere verhalen over Merckx. Op deze manier probeert Friebe het mysterie rond de persoon Merckx te ontdekken.

In het boek ‘Eddy Merckx - Een leven’  staat uiteraard een overzicht van de carrière van de kannibaal. Daarnaast lezen we ook allerlei weetjes en toepasselijke citaten uit de rijkgevulde carrière van Eddy. Enkele citaten uit het boek:

  • ‘Het probleem van Eddy is dat hij een fiets heeft opgegeten’ - Claudine Merckx
  • ‘We waren zodanig bezig met onze eigen carrières dat we niets in de gaten hadden. We beseften het pas toen het al te laat was.’ - Walter Godefroot
  • ‘Hij was geen tiran...maar in zekere zin toch een maffiabaas.’ - Patrick Sercu
  • ‘Ze moeten die kerel een handicap opleggen. Ze zouden een blok van 25 kilogram aan zijn zadel moeten hangen.’ - Gilbert Belone

‘Eddy Merckx - Een leven’ is niet het zoveelste boek over de Belgische wielerlegende. Auteur Daniel Friebe probeert uit te zoeken waarom Merckx telkens weer tot het uiterste ging om steeds maar opnieuw te winnen. Het is een vlot geschreven boek dat je meeneemt naar de gloriejaren van een uitzonderlijk renner. Aan de lezer om het mysterie rond Merckx te ontdekken.

Beleef opnieuw de koers mee in het zadel van de allergrootste dankzij het boek ‘Eddy Merckx - Een leven’.

Daniel Friebe is een van de meest bekende en ervaren Britse wielerjournalisten. Hij volgde alle grote wedstrijden op de internationale profkalender, waaronder tien keer de Tour. Vijf jaar lang werkte hij voor het toonaangevende tijdschrift Procycling en hij schreef voor o.a. The Daily Telegraph en Sunday Telegraph.

ISBN: 9789401404471 - Paperback - 272 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Lannoo
Klik hier voor meer info