Recensie: Droom Groot Thibault - Petra Foulon


In augustus 2004 zag Thibault het levenslicht. Zijn ouders Nico en Katja konden hun geluk niet op, maar kort na de geboorte krijgt Thibault een gele kleur. De gele kleur is het begin van een lang verhaal. De jonge ouders, waarvan het geluk niet op kan, komen abrupt terecht in een wereld van angst en onzekerheid.

 

Op de leeftijd van 6 maanden ondergaat Thibault een levertransplantatie met zijn papa Nico als levende donor. Na de transplantatie gaat het goed met de baby. Maar het geluk blijft niet duren. Op zesjarige leeftijd ontdekt de dokter een bolletje in zijn keel. Nico en Katja beslissen om onmiddellijk naar Leuven te rijden, waar kanker wordt vastgesteld. Deze kanker is het gevolg van de chronische inname van medicatie. Opnieuw een lijdensweg voor Thibault en zijn ouders.

 

'Droom groot Thibault' is een waargebeurd en aangrijpend verhaal over een jongetje, geschreven door Petra Foulon.

 

Petra luisterde bijna twee jaar lang naar het verhaal van de Nico en Katja, de ouders van Thibault. Tijdens de gesprekken werd er gelachen en gehuild, gediscussieerd en gezwegen. Wat oorspronkelijk het verhaal was van Thibault werd nu ook hun verhaal. Petra leerde Nico en Katja kennen, twee jonge mensen die op een dag mama en papa werden, net als zovelen. Alleen liep het jonge leven van hun zoontje niet vanzelf en dat heeft hen zwaar getekend.

 

Thibaults verhaal is gericht aan Thibault zelf. Het is een boek voor hem en voor al wie zich met hem verbonden voelt. Maar het is ook een boek voor al wie in een gelijkaardige situatie belandt.

 

Het is een verhaal voor iedereen. We beseffen te weinig wat we hebben en maken ons druk om niets. We vergeten wat voor een mooi geschenk het is om gezond te zijn.

 

'Droom groot Thibault'  is een soort dagboek vanaf de geboorte van Thibault, met getuigenissen van Nico en Katja. De getuigenissen worden afgewisseld met interviews van mensen die zowel privé als professioneel bij Thibaults verhaal betrokken raakten. Hun verhaal wordt aangevuld met wetenschappelijke informatie over transplantatie en kanker. Het boek is geschreven in blokken, zodat de lezer gemakkelijk stukken kan opzoeken om opnieuw te lezen.

 

Het boek over Thibault is ondanks het verhaal van transplantatie en kanker, geen donker en geen verdrietig maar een strijdlustig en ontroerend verhaal. Een pakkend verhaal dat je niet koud zal laten.

 

ISBN 978 90 5826 955 3 - Softcover - 212 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: Davidsfonds

Klik hier voor meer info