Recensie: Dr. Proktor en de grote Goudroof - Jo Nesbø


Goed nieuws voor de fans van dokter Proktor. Bij Lemniscat is het vierde boek rond de maffe uitvinder ‘Dr. Proktor en de grote goudroof’ van de Noorse auteur Jo Nesbø verschenen.

 

Ook dit boek bevat opnieuw een fantastisch verhaal met dokter Proktor, Lise en Bulle in de hoofdrollen. Een verhaal voor lezers vanaf 7 jaar en ouder.

 

Thor, de baas van de Noorse Nationale Bank gaat zoals elke morgen in de diepste kelder van Noorwegen de goudvoorraad in de kluis van de bank inspecteren. Niet dat de goudvoorraad zo groot is: de Noorse goudvoorraad bevat amper één goudstaaf…Van al het andere goud is in 1972, het grote kiespijnjaar, vullingen voor tanden en kiezen gemaakt.

 

Groot is zijn verbazing dat inbrekers de goudstaaf hebben gestolen. Een grote ramp voor Thor, want volgende week maandag komt de inspectie de goudvoorraad inspecteren!

 

Thor besluit het slechte nieuws aan de koning van Noorwegen te melden. Die ziet geen andere oplossing dan dokter Proktor, Lise en Bulle in te schakelen. Zij moeten de dieven ontmaskeren en het goud terug brengen.

 

De Secret Garde denkt dat de gebroeders Crunch de daders zijn. Zij staan bekend als de allerverschrikkelijkste boeven van Groot- én Klein-Brittannië.

 

Dokter Proktor vertrekt met Lise en Bulle naar London om er de geheime informanten van Scotland Yard te ontmoeten. Daar gaan ze undercover op zoek naar de broers Crunch en hun moeder, een gemene vrouw waar zelfs de geheime politie bang van is..

 

Wat volgt is een ongelofelijk verhaal vol spanning en vooral humor. Onze vrienden beleven het ene avontuur na het andere. Lise en Bulle spelen zelfs mee met de Cupfinale om het goud te bemachtigen…

 

‘Dr. Proktor en de grote Goudroof’ is het vierde boek uit de reeks. De boeken zijn gemakkelijk los van elkaar te lezen.

 

Jo Nesbø (Oslo, 1960) is de meest succesvolle thrillerauteur van Noorwegen. Hij won al diverse prijzen voor zijn romans. Zijn werk, waaronder De verlosser en De roodborst, wordt in meer dan twintig talen uitgegeven. Met zijn nieuwste boek heeft de Noorse auteur opnieuw een knaller geschreven.

Naast schrijver is hij voormalig profvoetballer, beurshandelaar, componist, wereldreiziger en zanger van de Noorse rockband Di Derre.

 

Ook het vermelden waard zijn de mooie illustraties van Georgien Overwater.

 

ISBN: 9789047706243 - Gebonden - 251 blz. - Prijs: € 15,95 - Uitgeverij: Lemniscaat