Recensie: Dirk Verhofstadt in gesprek met Paul Cliteur


Nadat Dirk Verhofstadt vorig jaar de bestseller 'In gesprek met Etienne Vermeersch' uitbracht is er dit jaar de opvolger: 'Dirk Verhofstadt in gesprek met Paul Cliteur ~ Een zoektocht naar harmonie'.

Dirk Verhofstadt is doctor in de moraalwetenschappen en professor media-ethiek aan de Universiteit Gent. Paul Cliteur is doctor in de rechten en professor rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden.

In de zomer van 2011 trok beide heren naar Toscane, waar Dirk Verhofstadt de Nederlandse filosoof dagenlang interviewde. Het resultaat is een 480 blz. tellend boek dat zeker aan te bevelen is.

De mens is een sociaal wezen en kan niet leven of overleven zonder medemensen. Het zijn diezelfde mensen die het grootste gevaar zijn voor de mens zelf. Paul Cliteur gaat op zoek naar die elementen die de mensen met diverse overtuigingen eerder verbinden dan verdelen.

Dit boek gaat over de zoektocht naar harmonie. Cliteur probeert de lezer een leiddraad mee te geven voor hoe mensen met uiteenlopende politieke, maatschappelijke en religieuze overtuigingen in de toekomst toch op een vrije en harmonische manier kunnen samenleven.

'Dirk Verhofstadt in gesprek met Paul Cliteur' is een interviewboek. Door deze interviewvorm heeft wordt Paul voortdurend om verduidelijking gevraagd en moet hij op allerlei tegenwerpingen reageren, wat zeker ten goede komt aan het gesprek.

De gesprekken gaan o.a. over de drie monothëistische godsdiensten, of Abraham al dan niet zijn zoon moest offeren aan God, zelfmoordterroristen, Salman Rushdie, de moord op Theo van Gogh en de vrijheid van meningsuiting.

Paul Cliteur probeert een oplossing te geven om op een harmonische manier samen te leven en gaat op zoek naar de Tien Geboden in het hoofdstuk 'De 10 geboden voor ongelovigen'.

Het boek 'Dirk Verhofstadt in gesprek met Paul Cliteur ~ Een zoektocht naar harmonie' gaat over een onderwerp waarover nauwelijks een redelijk gesprek mogelijk is geweest de afgelopen jaren, namelijk religieus radicalisme en de vraag hoe staat en samenleving hiermee om moeten gaan. Paul Cliteur gaat geen enkel obstakel uit de weg en geeft zijn ongezouten mening.

Een boek dat aanzet tot nadenken en zeker aan te bevelen is.

ISBN: 9789089242105 - Paperback - 480 blz. - Prijs: € 24,50 - Uitgeverij: Houtekiet
Klik hier voor meer info