Recensie: Dealey Plaza 's-Gravenhage - Jos de Gruiter


Maas Minderman werd geboren in 1951. Hij is het vierde kind van het echtpaar Rinus en Commerina Minderman. Maas is een ongewild kind en vanaf zijn geboorte zit het hem niet mee, zelfs zijn naam is een vergissing.

Hij groeit op in een liefdeloos gezin. Zijn moeder haat hem en zijn vader moet ook niets van hem weten. De enige die hem vriendschap geeft is zijn broer Abe, die hem wil leren voetballen.
Zijn hele leven heeft hij het gevoel dat hij een mislukkeling is. Op school gaat het ook niet uitstekend, hij wordt gepest door schoolvrienden en de leraren moeten ook niet van hem weten.

Later op de werkvloer zit het hem ook niet mee. Hij is nog niet lang aangenomen of hij wordt opgeroepen om in dienst te gaan. Daar weet hij op een handige manier onderuit te komen, maar het kost wel zijn job.

Maas wil kost wat het kost onderzoeksjournalist worden,  maar hij heeft niet de juiste opleiding genoten. Hij sukkelt van het ene naar het andere baantje, toch komt hij steeds op zijn pootjes terecht.

Dan ontmoet hij Bertha, waar hij mee trouwt en kinderen krijgt. Maar ook zijn huwelijk loopt op de klippen. Door het hoge alimentatiegeld dat hij moet betalen komt hij op een kamertje terecht en leidt een armoedig leven. Hij heeft niets meer. De enige op wie hij kan rekenen is Emile, een stemmetje in het hoofd van Maas.
Emile vindt dat de tijd gekomen is op wraak voor al het onrecht en leed dat Maas is aangedaan.

Maas Minderman voelt zich net zoals Lee Harvey Oswald, de man die President Kennedy dood schoot op het Dealy Plaza plein in 1963. Oswald was ook onzichtbaar zoals Maas, niemand zag hem en niemand was geïnteresseerd in hem. Met deze daad wilde Oswald laten zien dat hij bestond en Maas wil dat ook laten zien en neemt wraak...

'Dealy Plaza 's-Gravenhage' is een klepper van maar liefst 556 pagina's. De auteur beschrijft op tragikomische wijze het levensverhaal van Maas Minderman vanaf zijn geboorte tot zijn dood.

Het verhaal wordt weergegeven door de ogen van het hoofdpersonage zelf. Hoe hij de wereld aanschouwt en hoe hij alles aanvaard. Hoewel de levenswandel van Maas toch maar triestig is met veel tegenslagen, wordt alles op een luchtige manier weergegeven en is het zeker geen zware kost voor de lezer.
De auteur maakt gebruik van dialogen, wat zeer aangenaam is om te lezen.

Het verhaal speelt zich af vanaf de jaren' 50 en je ziet zo het leven moderniseren. Het enige wat nog niet verdwenen is dat mensen elkaar bewust en onbewust beschadigen door o.a. pestgedrag. Mensen hebben nog steeds dezelfde gevoelens, hunkeren nog steeds naar liefde en hebben nog dezelfde angsten en onzekerheden. Net zoals Maas, die er ook naar hunkert om erkend en geliefd te zijn.

Het verhaal van Maas is een verhaal over zinloosheid, waarheid en beleving en de manier waarop mensen elkaar uit kwaadaardigheid en dommigheid beschadigen,  gebruiken en laten vallen.

Jos de Gruiter is journalist en schrijver van non-fictie boeken over de rechterlijke macht (2004) en de bezetting in de dubbelgemeente Woubrugge/Hoogmade (1998). 'Dealy Plaza's-Gravenhagen'is zijn eerste roman wat meteen een schot in de roos is!

'Dealy Plaza 's-Gravenhagen is een meesterwerk dat niet in je boekenkast mag ontbreken!

ISBN: 978-90-78840312 - 556 blz. - Paperback - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: PMA
Klik hier voor meer info