Recensie: De waanzinnige wedstrijd van bakkerij Bliss - Kathryn Littlewood


In het eerste boek 'Het magische receptenboek van Bakkerij Bliss' van auteur Kathryn Littlewood kon je lezen hoe de duivelse tante Lilian het magische kookboek van de familie Bliss heeft gestolen. In het tweede deel 'De waanzinnige wedstrijd van Bakkerij Bliss' doet de 12-jarige Roos Bliss een poging om het boek terug te krijgen.


Dottie en Albert Bliss hebben vier kinderen : Tijm, Dille, Roos en Leintje, allemaal vernoemd naar kruiden. Dottie en Albert hebben een bakkerij in Rampenburg, een dorpje in de Amerikaanse staat Indiana. De familie Bliss stammen af van een oud geslacht van toverbakkers. Ze bakken geen normale taarten, muffins of croissants, maar heerlijk magisch gebak.


Maar omdat tante Lilian het toverkookboek gestolen heeft is de magie in het dorp verdwenen. Roos heeft de fout gemaakt om tante Lilian te vertrouwen. Voor Rampenburg was dit op een drama uitgedraaid. Het dorp is nu grijs en grauw. Roos voelt zich schuldig, want door haar is het dorp in gevaar.


Zeweet niet hoe ze het boek terug kan krijgen. Ze trekt haar stoute schoenen aan en gaat haar tante bezoeken. Tante Lilian is beroemd geworden. Ze heeft haar eigen kookprogramma op tv, een boek en haar magisch ingrediënt verkoopt als zoete broodjes.


Roos Bliss vraagt aan tante Lilian om het toverboek terug te geven en het magische ingrediënt uit de handel te halen, maar dat wil Lilian uiteraard niet.


Dan daagt ze tante Lilian uit om het tegen haar op te nemen tijdens het Gala de Grands Gateau , een belangrijke bakwedstrijd in Parijs. De inzet is het toverboek.


Als Roos wint, krijgt ze het toverboek terug. Als ze verliest mag Lilian het voor altijd houden en moet ze haar tante voor altijd met rust laten. Roos heeft niets te verliezen, maar tante Lilian moet haar reputatie hoog houden. Voor haar staat er heel veel op het spel,toch gaat ze de strijd met Roos aan.


Tante Lilian is niet van plan om haar zomaar gewonnen te geven. Ze speelt het spel niet eerlijk want ze gebruikt haar magische ingrediënt, dat ze gedoneerd heeft aan de bakwedstrijd. Omdat tante Lilian haar magische ingrediënt mag gebruiken zit er dus niets anders op voor Roos dan op zoek te gaan naar andere magische ingrediënten.

Met de hulp van haar familie: haar bet-bet overgrootvader Balthazar, de muzikale muis Jacques en een pratende kat doorkruist ze Parijs om magische ingrediënten te vinden zoals een geestenverzuchting, de wens van de Mona Lisa en zoete fluisteringen van geliefden.


Het wordt een race tegen de klok. Maar gaat ze kunnen winnen van tante Lilian of gaat het magische toverboek voor altijd in de handen van haar tante blijven?
Dat kan je allemaal lezen in het tweede deel 'De waanzinnige wedstrijd van Bakkerij Bliss', geschreven door auteur Kathryn Littlewood.


Het is een goed verhaal met veel magie en veel lekkers. De auteur geeft een mooie beschrijving van de bezienswaardigheden in Parijs. Zo worden geschiedenis en mythes mooi verweven in het verhaal, wat zeer leerrijk is. De recepten die gebruikt worden zijn geen gewone recepten, maar vertellen ook de geschiedenis waar ze vandaan komen, heel interessant.

‘De waanzinnige wedstrijd van Bakkerij Bliss' is het vervolg op het eerste boek 'Het magische receptenboek van Bakkerij Bliss'. Alhoewel het een vervolg is kan je de twee boeken afzonderlijk van elkaar lezen. Beide boeken zijn geschikt voor lezers vanaf 10 jaar, maar ook voor volwassenen is het leuke leeslectuur!


ISBN: 9789077330302 - Gebonden - 256 blz. - Prijs: € 14,99 - Uitgeverij: Lannoo

Klik hier voor meer info