Recensie: De Vrouwen van Kasteel Deverill - Santa Montefiore


Bij uitgeverij Boekerij verscheen ’De Vrouwen van Kasteel Deverill’, de nieuwe roman van bestsellerauteur Santa Montefiore.

’De Vrouwen van Kasteel Deverill’ is het eerste deel van een trilogie.


Het verhaal gaat over een Britse familie in het begin van de 20ste eeuw die op het Ierse platteland in een kasteel wonen. In het kasteel wonen Lady Adeline en Lord Deverill. Hun zoon Bertie Deverill woont samen met zijn vrouw Maud en zijn vier kinderen in het jachthuis op het landgoed. De jongste van de vier kinderen is de negenjarige Kitty Deverill. Haar moeder heeft geen interesse voor haar en haar vader zijn passie is jagen. Maar de liefde die ze thuis mist vindt ze bij haar grootouders langs vaders kant : Lady Adeline en Lord Deverill.


Grootmoeder vertelt Kitty verhalen over de vorige generaties Deverills en over de geschiedenis van het kasteel, maar ook over het leven op het ruige, maar lieflijke Ierse platteland. Net zoals Lady Adeline heeft Kitty een spirituele gave, want zowel zij als haar grootmoeder zien geesten ronddwalen in het kasteel.


In het kasteel woont ook Bridie. de dochter van de kokkin op het kasteel en is even oud als Kitty. Ondanks hun verschil van afkomst is Bridie niet alleen Kitty’s boezemvriendin, maar ook haar trouwe bondgenoot.  En in de zomermaanden worden de vriendinnen vergezeld door Kitty’s nichtje uit Engeland, Celia Deverill. Het drietal heeft een hechte band met elkaar en beleven zorgeloze jeugdjaren.


Dan begint de Eerste Wereldoorlog en word er gestreden om een onafhankelijk Ierland. Maar door de strijd komt er een einde aan hun zorgeloze jeugd. Door een diepgaand verraad worden de meisjes wreed uit elkaar getrokken.


Er is één ding dat hen altijd zal binden: hun verlangen naar het kasteel en alle herinneringen die binnen die majestueuze muren zijn opgeslagen..


Santa Montefiore (1970) debuteerde met de roman ‘Onder de ombu-boom’, die internationaal een groot succes werd. Daarna schreef ze vele bestsellers, waaronder ‘De Franse Tuinman’, ‘Villa Magdalena’ en ‘De Dochter van de Imker’. Santa Montefiore is zeer geliefd bij het Belgische en Nederlandse vrouwelijke lezers. Vorig jaar bracht ze nog speciaal als dank het kortverhaal ‘De Witte Duif’ uit.


‘De vrouwen van Kasteel Deverill’ is het eerste deel van een serie die de levens van de familie Deverill zal volgen.. De oorspronkelijke titel is ‘The Deverill Chronicles: into the flames’ en vertaald naar het Nederlands door Erica Feberwee.


Het verhaal speelt zich af in het graafschap Cork, Ierland in 1910 tot 1925 . In deze roman beschrijft de auteur het wel en wee van de familie Deverill en een stuk geschiedenis dat een heel belangrijke rol heeft gespeeld, namelijk de onafhankelijkheidsoorlog tussen Engeland en Ierland.


Net zoals in al haar romans staat ook in dit boek de liefde centraal. Ook de relaties tussen verschillende klassen van de bevolking dat in Groot-Brittannië nog altijd actueel is wordt aangekaart.


In dit romantisch en boeiend verhaal brengt Santa Montefiore geschiedenis en de sfeer van het Ierse platteland tot leven. Dit aangevuld met levendige personages zorgt ervoor dat je als lezer meteen in de ban bent van dit meeslepende verhaal.


ISBN: 9789022568545 - Paperback met flappen - 448 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Boekerij