Recensie: De Vriend van de Koning - Rose Tremain


Bij uitgeverij De Geus verscheen 'De vriend van de koning' van auteur Rose Tremain. Het boek is het vervolg op de roman 'De gift van de koning' dat gepubliceerd werd in 1989. In 1996 werd het boek dat origineel de titel 'Restoration' draagt verfilmd met onder andere Hugh Grant en Meg Ryan in de hoofdrollen.

 

 

Het verhaal

We zijn nu 15 jaar later. Sir Robert Merivel, arts en vertrouweling van Koning Karel II, is intussen 57 en woont samen met zijn dochter Margaret op zijn landgoed Bidnold Manor in Norfolk in Engeland dat hij gekregen heeft van koning Karel II.

 

Sir Robert is moe en versleten net zoals zijn bediende Will die intussen 74 is en lijdt aan ouderdomskwalen. Eigenlijk is Will niet meer in staat om te werken en hij heeft geen familie die hem kan opnemen. Merivel is trouw aan koning Karel II en aan zijn personeel en besluit dat Will bij hem mag blijven wonen.

 

 

Vandaag is het 9 november 1683 en Sir Robert nuttigt zijn dagelijks middagmaal wanneer Will de eetkamer binnenkomt met een pakketje onder zijn arm. Het kamermeisje had het pakket gevonden onder Sir Robert zijn matras. Het bevat losse pagina's die Robert Merivel zelf geschreven heeft in het jaar 1668 en bevatten verhalen over zijn leven.

 

Sir Robert's geliefde dochter Margaret is ondertussen volwassen geworden en vertrekt naar Cornwall om tijd door te brengen met haar vrienden.

 

Na het vertrek van zijn dochter Margaret is Sir Robert eenzaam. Sir Robert hoopt in dienst te kunnen gaan bij de Franse zonnekoning Lodewijk XIV en gaat in op het voorstel van koning Karel II om naar Versailles te reizen.

 

 

Koning Karel II schrijft hem een aanbevelingsbrief  om als lijfarts van Lodewijk XIV aan de slag te gaan aan het hof van Versailles. Sir Robert vertrekt vol goede moed. Maar zijn aankomst had hij zich anders voorgesteld. Hij moet eindeloos wachten op een audiëntie bij de koning, hij lijdt honger en wordt door de anderen uitgelachen om zijn foute klederdracht.

 

 

Dan ontmoet hij hofdame Louise de Flamanville die getrouwd is met een hoge officier en Sir Robert wordt verliefd op haar. Hij gaat mee met Louise naar Parijs en redt daar zelfs een beer. Maar wanneer Louise's man achter de affaire komt zet hij hem aan de deur.

 

 

Samen met de geredde beer keert Sir Robert terug naar Norfolk. Zijn dochter Margaret wordt ernstig ziek en het lijkt erop dat ze het niet zal overleven. Wanhopig vraagt Robert hulp aan Koning Karel II. De koning komt in hoogst eigen persoon op ziekenbezoek en legt een hand op Margaret. Vanaf dan gaat het de goede kant uit haar. Wanneer de koning haar voorstelt op bij hem in dienst te komen, gaat ze op het voorstel in. Sir Robert blijft verweest achter..

 

Rose Tremain (Londen 1943) schrijft naast romans ook korte verhalen, drama voor radio en tv en recensies. Haar werk werd in 29 landen uitgebracht. Voor haar literaire werk is Rose Tremain veelvuldig bekroond en van haar boeken zijn meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkocht.

 

 

Bij uitgeverij De Geus verscheen van Rose Tremain 'De Kleur', 'Muziek en Stilte', 'De duisternis van Wallis Simpson', 'De weg naar huis' en 'De onafwendbare dag'.

 

De auteur geeft de personages zo levendig en echt weer dat je zelf het gevoel hebt dat je naast het hoofdpersonage Robert Merival staat en waant jezelf in Versailles.

 

Deze historische roman is luchtig geschreven en als lezer sluit je de personages meteen in je hart. Deze prachtige historische roman doet je lachen en wenen. Een echte aanrader!


ISBN: 978 90 445 2768 1 - Paperback - 347 blz. - Prijs: €19,95 - Uitgeverij: De Geus