Recensie: De vriend van de koning - Rianne Lampers


Garth is op de vlucht voor de duïden op het eiland Môn. Hij zag tijdens een ceremonie hoe de druïden een zwanger hert wilden doden en offeren. Garth bevrijdde het dier en sindsdien is hij op de vlucht voor de priesters.


Een zware voorjaarsstorm bracht hem tot Caer ’n Ar-Môn, waar hij bewusteloos aangetroffen wordt door Llewellyn, de oudste zoon van Celyn van de Ordovics, de koning van Gwynedd. Die ziet dat de vreemdeling nog leeft en neemt hem mee naar de veste van de koning. Daar wordt Garth in de slaaphut van Llewellyn gebracht. Hij heeft een messteek in zijn rechterzij en wordt door Meven, de plaatselijke druïde, onderzocht.


Na drie dagen en nachten te slapen wordt hij wakker. Er ontstaat al snel een vriendschap tussen Garth en de koningszoon. Omdat de bewoners vermoeden dat Garth over bijzondere krachten beschikt, krijgt hij de bijnaam ‘De Tovenaar’.


In tegenstelling tot zijn zoon staat de koning eerder sceptisch tegenover de vreemdeling. Garth is tenslotte een onbekende. Wie is hij? Is hij echt een tovenaar of misschien wel een bedrieger?


Uiteindelijk neemt de koning hem in vertrouwen en voelt Garth zich meer en meer thuis in Caer ‘n Ar-Môn. Hij moet er wel dag en nacht op zijn hoede zijn om niet door de druïden opgepakt te worden. Hij is vervloekt en de vloek wordt pas opgeheven als hij een koning of koningszoon tot vriend maakt.


Garth is dan misschien geen echte tovenaar, toch hij kan aan de koning zien dat hij ongeneeslijk ziek is en niet lang meer te leven heeft. Maar Llewellyn is nog niet klaar als troonopvolger. Pas na de mondigheidsproeven, die later op het jaar plaats vinden, zal hij een man zijn en in staat geacht worden zijn vader op te volgen.


Maar net voor de proeven plaats vinden, sterft de koning. Zal Llewellyn de immense druk als koning van Gwynedd kunnen dragen en zullen de inwoners hun vertrouwen schenken aan deze jonge, onervaren zoon of zullen ze kiezen voor een ervaren, volwassen krijger?


‘De vriend van de koning’ van Rianne Lampers is een goed geschreven, boeiend fantasy-verhaal over de avonturen van Garth en Llewellyn. Deze historisch getinte fantasyroman is een boek dat je met plezier leest. En je hoeft helemaal geen liefhebber te zijn van Fantasy-verhalen om weg te dromen met dit boek over de magische wereld van de Kelten.


‘De vriend van de koning’ staat garant voor spanning, ontroering, vriendschap, jaloezie en liefde. Een boek dat zeker de nodige aandacht verdient!


Deze versie die in 2013 verscheen, is een herziene uitgave van het boek dat eerder verscheen in 2005 als print-on-demandboek bij Gopher Publishers.


Tenslotte nog even vermelden dat de cover van het boek ontworpen is door Melchior van Rijn, die eerder de prachtige cover van 'Ishtar Roodrug en het lot van de wereld' ontwierp.

 

ISBN: 9789491300110 - 404 blz. - Prijs: € 17,50 - Uitgeverij: Celtica Publishing

Klik hier voor meer info