Recensie: De Twee Jaar Nadat - Steef van Gorkum


'De Twee Jaar Nadat' is de debuutroman van de 22-jarige Steef van Gorkum. De auteur is afkomstig uit Bodegraven en net afgestudeerd als journalist. Steef blogde twee jaar lang bij ABCyourself, de kweekvijver van jong schrijftalent, waar hij korte verhalen schreef.

Deze Young Adult roman is het verhaal van de 18-jarige Thijs van Acker, eerstejaars student communicatiewetenschappen.
Met Thijs gaat alles goed. Zijn beste vrienden zijn Jonathan en Michal en hij woont al een tijdje op kamers. Hij woont er samen met Gerard, wat hij super vindt.
Thijs amuseert zich goed in het leven, tot op de dag dat hij een telefoontje krijgt dat zijn vader tijdens een vakantie verdronken is. Zijn wereld stort in.

Voor Thijs het beseft zijn er twee jaar verstreken.
In 'De Twee Jaar Nadat' lezen we het verhaal van Thijs over die twee jaar die voorbijgingen nadat zijn vader gestorven is. Thijs moet zijn leven opnieuw opnemen, wat niet gemakkelijk is. Voor hem is het moeilijk te zien dat alles gewoon goed gaat. Hierdoor verbreekt hij een relatie met een meisje, hij isoleert zich en gunt zichzelf geen geluk meer. Ook zijn studies lijden hieronder.

Maar dan nemen zijn vrienden het heft in eigen handen en nemen Thijs mee op vakantie. Deze vakantie eindigt met de confrontatie bij het meer waar zijn vader verdronken is...

Het verhaal wordt verteld door het hoofdpersonage. Het thema van het verhaal is rouwverwerking. Dit thema is niet onbekend bij de auteur want Steef van Gorkum heeft zijn vader ook op vroege leeftijd verloren. Hij heeft ervoor gekozen om een volledig fictief verhaal met fictieve personages te schrijven.

Iedere jongere krijgt vroeg of laat wel te maken met het verlies van een dierbare. Het verhaal bevat zeer herkenbare situaties. Hoe kan je doorgaan met je leven? Mag je nog genieten? Is lachen nog toegestaan? Het is niet altijd even gemakkelijk om je leven terug in de rails te krijgen.

'De Twee Jaar Nadat' is een verhaal over leven en dood en over vriendschap en vertrouwen. Dit verhaal is een heel herkenbare situatie en kan steun geven bij een verlies.


ISBN: 9789047705123 - Gebonden - 124 blz. - Prijs: € 12,50 - Uitgeverij: Lemniscaat
Klik hier voor meer info