Recensie: De Spectaculairste Tour Aller Tijden - Richard Moore


Bernard Hinault heeft in 1985 zijn vijfde Tour de France gewonnen, mede dank zij de hulp van zijn ploegmaat Greg LeMond, die tweede werd.


Hinault wil nog één keer meedoen aan de Tour, om er zijn ploeggenoot LeMond aan de overwinning te helpen. Maar kon LeMond in 1986 écht rekenen op de Breton Bernard Hinault? Heeft ‘De Das’ er alles aan gedaan om zijn vriend en ploegmaat Greg LeMond aan de overwinning te helpen?


Auteur Richard Moore zoekt in ‘De Spectaculairste Tour Aller Tijden’ uit wat er zich in de zomer van 1986 echt heeft afgespeeld. Hij interviewde zowel Bernard Hinault als Greg LeMond en ging op zoek naar de waarheid.


In het eerste deel van het boek beschrijft Moore de karakters en loopbaan van beide renners.

Hinault is een echte Breton: koppig, agressief, strijdlustig en voor niets of niemand bang. LeMond daarentegen is steeds vriendelijk, openhartig en kwetsbaar.


Moore blikt terug op de Tour van 1985, een Ronde van Frankrijk waarin de Amerikaan LeMond er alles aan deed om zijn kopman aan de overwinning te helpen. Een zieke Hinault haalde Parijs in het geel met een gebroken neus, twee blauwe ogen en alsof dat nog niet genoeg was had hij nog last van een bronchitis.


Bernard beloofde zijn ploegmaat er alles aan te doen om hem tijdens de volgende Ronde van Frankrijk met raad en daad bij te staan. Maar er veranderde iets bij Hinault naarmate de Tour dichterbij kwam. De krijger in hem kwam naar boven en hij had moeite met de gedachte dat hij slechts een helper zou zijn in de komende Ronde.


Tijdens de bewuste Tour van 1986 zijn er duidelijke bewijzen dat de Fransman de ploegtactiek niet zo nauw nam. Enkele voorbeelden:


  • In de ploegentijdrit rijdt hij niet voluit, wat de ploeg kostbare tijd kost.

  • Hij valt op onnodige momenten aan en zet LeMond op achterstand.

  • Hinault rijdt als een razende stier de tijdrit, LeMond moet 44 seconden toegeven aan de Breton.

  • In de eerste Pyreneeënrit valt Hinault opnieuw aan, LeMond weet niets van zijn ontsnapping, zijn ploegmaats vertelden hem niets, en de Amerikaan verliest bijna 6 minuten.


‘De Spectaculairste Tour Aller Tijden’ is een boek vol emoties, spanning, verraad en psychologische spelletjes. Een boek dat probeert de waarheid aan het licht te brengen over ‘de vriendschap’ tussen de twee kampioenen.

Het boek is goed geschreven door de Britse journalist Richard Moore, zelf een voormalig wielrenner. Met ‘De Spectaculairste Tour Aller Tijden’ geeft Moore de lezer een duidelijk inzicht wat er zich midden de jaren 80 afspeelde tijdens de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Met tientallen foto's.


Niet nageleefde afspraken, een giftige ‘vriendschap’ en psychologische oorlog, kortom het leven zoals het is wanneer er roem en veel geld op het spel staat..


Paperback - ISBN 978-94-602-8872-5 - 368 blz. - Prijs:  € 19.95 - Uitgeverij: Meulenhoff

Klik hier voor meer info