Recensie: De Schuld - Bavo Dhooge


Bij uitgeverij Houtekiet verscheen de allernieuwste roman van misdaadauteur Bavo Dhooge met als titel ‘De Schuld’.

 

Senator Karl-Franz Passendorfer is getrouwd met Marie. Het koppel beleeft op dit moment een huwelijkscrisis. Marie beschuldigt haar man dat er een haar van hem in de badkuip ligt en het afvoergaatje verstopt. Later op de dag krijgt Karl-Franz het verwijt dat hij een vaas gebroken heeft. Karl-Franz weet dat hij niets te maken heeft met het haar en de vaas, maar zijn vrouw gelooft hem niet.  

 

Gedurende de dag stapelen de beschuldigingen en aanklachten zich tegen hem op. Hij hoopt dat de dag vlug voorbij is om morgen te kunnen beginnen met een propere lei. Maar niets is minder waar.

 

De beschuldigingen aan het adres van Karl-Franz nemen in gigantische getallen toe. Het begon met onbenulligheden, maar nu zit de hele wereld hem op de hielen. Hij wordt zelfs beschuldigd van rampen en schandalen op wereldschaal. Karl-Franz roept de hulp in van zijn vriend en advocaat Harold Torfs. Karl-Franz vraagt zich af wat hij iedereen misdaan heeft, dat hij de schuld van de hele wereld moet dragen.


Hij probeert om iedereen ervan te overtuigen dat hij niets met de zaken te maken heeft, maar op den duur is hij zo moe van toegevingen te doen en compromissen te sluiten. Hij begint na te denken en komt tot de conclusie dat hij toch schuld heeft aan alles wat er gebeurd is. Karl-Franz Passendorfer kan niet anders dan terug te keren naar het begin, de relatie met zijn vrouw. Want daar heeft hij schuld aan of toch niet...

‘De Schuld’ van Bavo Dhooge is een goed geschreven verhaal waarbij de spanning van in het begin opgedreven wordt tot een spannend slot. Met deze literaire surrealistische roman doet hij de lezers op het puntje van hun stoel belanden. Een echte pageturner!

 

Bavo Dhooge is de meeste gelauwerde Vlaamse misdaadauteur. Met het boek ‘SMAK’ won hij  de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut, en met ‘Stiletto Libretto’ de Diamanten Kogel voor de beste Nederlandstalige thriller. Vorig jaar won hij de  Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman met ‘Santa Monica’.

 

Bavo Dhooge is er voor bekend dat de titels van zijn boeken met de letter S beginnen.  Hij schreef meer dan 80 ‘S-boeken’ waardoor hij de toepasselijke bijnaam ‘S-Express’ kreeg.

 

ISBN: 9789089243096 - Paperback - 200 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Houtekiet