Recensie: De Meester ~ De geheime liefde van Charlotte Brontë in het 19de-eeuwse Brussel - Jolien Janzing


Februari 1842. Charlotte Brontë, een 25-jarige domineesdochter uit Haworth in Engeland, vertrekt samen met haar zus Emily naar Brussel. De twee zussen zullen minstens zes maanden verblijven in het Pensionnat Heger, bij Claire en Constantin Heger, om er talen te studeren.


Madame Claire baat een pension uit voor welgestelde jongedames. Het echtpaar is al zes jaar gehuwd en ze hebben drie dochters. Claire is zeven maanden zwanger en hoopt op een zoon.


Een nieuwe wereld gaat open voor Charlotte en haar eigenzinnige zus Emily. Ze komen aan in een vreemd land met andere gewoonten en waar er Frans, Duits en Vlaams wordt gesproken, talen die ze amper begrijpen.


Van het eerste moment dat Charlotte Monsieur Constantin Heger ontmoet, voelt ze verlangens voor die man. Ze weet dat ze geen gevoelens mag koesteren voor Constantin, maar Charlotte wordt steeds meer en meer verliefd op deze getrouwde man..


En dan is er nog Henriette Claret, vrouw van Charles en moeder van de 16-jarige Arcadie.

Henriette is in wolken want niemand minder dan koning Leopold I heeft een oogje op haar dochter. Henriette droomt er van dat Arcadie de maîtresse zal worden van de koning. En wanneer Leopold haar samen met haar man én Arcadie uitnodigt voor een concert op het kasteel, weet ze met haar geluk geen blijf...


‘De Meester - de geheime liefde van Charlotte Brontë in het 19de eeuwse Brussel' van Jolien Janzing is een fantastisch boek. De auteur neemt je mee naar de negentiende eeuw, ze schrijft dit fictief boek zo dat je helemaal in de ban bent van het verhaal.


Erg gesmaakt zijn de momenten wanneer Jolien zich persoonlijk tot de lezer richt. Ze geeft wat extra informatie over de personages, de omgeving of hoe de gebeurtenissen zich afspelen. Jolien Janzing bewijst met haar nieuwe boek dat ze een groot kenner is van de 19de eeuwse Engelse literatuur.


Ik heb het boek met veel plezier gelezen en kan het iedereen aanraden.

‘De Meester’ werd terecht geselecteerd voor de Berlinale 2013.


‘Books at Berlinale’ werd opgestart in 2006 in samenwerking met de Frankfurter Buchmesse met als doel de uitgeverswereld en de filmindustrie dichter bij elkaar te brengen. Tijdens deze bijeenkomst worden boeken van verschillende genres voorgelegd aan internationale producers voor mogelijke verfilming, van thrillers en familiedrama’s tot historische romans en zelfs graphic novels.


De historische roman van Jolien Janzing werd, als enige Nederlandstalige boek, samen met negen andere boeken geselecteerd uit een aanbod van meer dan 80 boeken uit meer dan 20 verschillende landen.


Hoofdpersonage uit het boek Charlotte Brontë werd later beroemd met haar roman 'Jane Eyre'. Haar zus Emily schreef het onvergetelijke 'Woeste Hoogten'. Het werk van Charlotte, Emily en hun jongere zus Anne wordt nog regelmatig verfilmd en verschijnt in vele vertalingen.


Jolien Janzing (1964) is een Nederlandse auteur en journaliste die in Vlaanderen woont. Ze maakte naam met haar spraakmakende reportages in Humo. In 2009 debuteerde ze bij De Arbeiderspers met de roman ‘Grammatica van een obsessie’.

 

Haar historische roman 'De Meester - de geheime liefde van Charlotte Brontë' is verschenen bij De Arbeiderspers.

 

ISBN: 9789029587402 - Paperback - 272 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: Arbeiderspers

Klik hier voor meer info