Recensie: De jongen die zijn vader zocht - John Boyne


Van de Ierse auteur John Boyne, bekend van o.a. het boek ‘De jongen met de gestreepte pyjama’, is er bij uitgeverij Boekerij de roman ‘De jongen die zijn vader zocht’ verschenen.

Het boek heeft als originele titel ‘Stay where you are and then leave’ en is naar het Nederlands vertaald door Ton Heuvelmans.

 

Het is 28 juli 1914, het begin van de Eerste Wereldoorlog. De kleine Alfie Summerfield wordt die dag vijf jaar oud en zijn vader Georgie beloofd hem om niet mee te vechten. Maar ‘s anderendaags breekt Georgie zijn belofte al en vertrekt op geheime missie.

 

Na de oorlog heeft de negenjarige Alfie een baantje als schoenpoetser op King’s Cross Station. Een deel van het weinige geld dat hij daarmee verdient geeft hij aan moeder, een klein deel houdt hij voor zichzelf. Van zijn vader verneemt hij niks meer. Is vader wel op een geheime missie vertrokken of is hij al lang dood? Alfie twijfelt aan de woorden van zijn moeder.

 

Wanneer hij de schoenen van een legerarts poetst krijgt hij toevallig een papier in zijn handen waar de naam van vader en zijn soldatennummer op staan. Vader Georgie blijkt nog in leven te zijn!

 

Alfie Summerfield besluit zijn vader te zoeken. Het begint aan zijn eigen geheime missie: zijn vader zoeken en hem terug naar huis brengen. Het wordt een ontroerende reis voor de jongeman..

 

‘De jongen die zijn vader zocht’  is een mooi, ontroerend boek over de ellende en verdriet dat de Eerste Wereldoorlog met zich mee bracht. John Boyne weet perfect te omschrijven wat de kleine Alfie meemaakte in zijn zoektocht naar zijn vader. Het gaat niet zo zeer om de verhalen van de oorlog zelf maar Boyne richt zich meer op de familiale omstandigheden tijdens de Grote Oorlog.

 

‘De jongen die zijn vader zocht’ is de tiende roman voor de Ierse auteur en is een boek voor alle leeftijden. Zowel jong als oud zullen dit diep ontroerend verhaal zeker weten te waarderen.


ISBN: 9789022565797 - Hardcover - 240 blz. - Prijs: € 17,50 - Uitgeverij: Boekerij