Recensie: De Grote Verliezer - Karen Dierickx


Bij uitgeverij Abimo verscheen het boek 'De Grote Verliezer' van auteur Karen Dierickx. Het boek beschrijft de Eerste Wereldoorlog gezien door de ogen van de 11-jarige Margrietje Gaublomme.

 

Het verhaal begint in de winter van 1914.  Margrietje woont met haar ouders Albéric en Jozefien, haar drie broers Basiel, Oliver, Wannes en de hond Loeke in een huisje op de Dijk in Melsele, een dorpje tussen Antwerpen en Sint-Niklaas.

 

Door een ongeluk komt Basiel om het leven en Margrietje voelt zich schuldig om zijn dood. Kort na de dood van Basiel wordt haar zusje Jutta geboren.


Wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt wordt vader opgeroepen om te gaan vechten en blijft moeder Jozefien achter met haar vier kinderen. Vader heeft Margrietje op het hart gedrukt dat ze goed voor haar broers moet zorgen. Ze belooft haar vader dat ze het dit keer heel goed zal doen. Moeder begint te hamsteren en werkt de hele dag terwijl de kinderen zich vervelen.

 

Maar komt Antwerpen in de handen van de Duitsers en vluchten ze naar Hulst, omdat het daar veilig is. Na een verblijf van een week in Hulst keert het gezin terug naar hun huis. Bij hun terugkeer zien ze dat ook hun dorp is ingenomen door de Duitsers. Hun leven gaat gewoon verder, Margrietje en haar broers gaan terug naar school en van vader horen ze niets meer.

 

Het gezin mist vader, zeker met de feestdagen voor de deur. Het jaar 1914 is een jaar van de grote veranderingen waarin niets nog hetzelfde blijft...

Het boek ‘De Grote Verliezer’ beschrijft de oorlog door de ogen van een 11-jarig kind hoe zij het dagelijkse leven tijdens de oorlog beleefde. Het verhaal is fictief maar op historische feiten gebaseerd en speelt zich af in de jaren 1914 -1915.

 

De auteur heeft haar eigen familiegeschiedenis gebruikt als inspiratiebron. Het verhaal maakt de lezer ook duidelijk hoe de tijden veranderd zijn. Honderd jaar geleden waren er weinig auto's en een fiets was een kostbaar bezit. Ook de scholen waren gesplitst in jongensscholen en meisjesscholen. Kinderen waren helemaal niet zo mondig als de dag van vandaag.


Lezers die Melsele en omstreken kennen zullen zeker en vast plaatsen herkennen die in het boek beschreven staan. 'De Grote verliezer' is een prachtig en boeiend boek dat de moeite waard is om te lezen.
Het boek is bestemd voor lezers vanaf 11 jaar.


Karen Dierickx (°1975, Beveren) wist al van kindsaf dat ze  boeken wilde schrijven. Ze schreef  vervolgverhaaltjes met de hoofdpersonen uit haar eerste leesboekjes, en ieder boek dat ze in handen kreeg verslond ze. Later ging ze studeren voor licentiaat vertaler Nederlands-Engels-Spaans, en volgde ze een Aanvullende Studie in de Internationale Politiek.

 

In 2003 zond ze het verhaal ‘Naar Europa’ in voor de John Flandersprijs voor het beste Vlaamse Filmpje van Uitgeverij Averbode en won daarmee de hoofdprijs. Er zouden nog zeven Vlaamse Filmpjes verschijnen. In 2010 verscheen haar eerste jeugdroman 'Een teken van leven' en In 2011 verscheen 'De mooiste zomer van mijn leven'.

 

Sinds 2012 schrijft ze een column voor 'Onze Gemeente', het infoblad van de gemeente Beveren. 'De Grote Verliezer' is haar derde boek.

ISBN: 9789462340299 Gebonden - 250 blz. - Prijs: € 16,95 - Uitgeverij: Abimo

Klik hier voor meer info