Recensie: de Castraat - Joyce Pool


In de 16de en 17de eeuw werden in Europa koorknapen met een hoge sopraanstem vóór hun tiende verjaardag gecastreerd om hun hoge stem te kunnen behouden.
Met het verwijderen van de testikels bleef hun stem hoog maar hun lichaam groeide, waardoor ze er dikwijls lelijk uitzagen. Door het ontbreken van hygiëne en antibiotica bij de castratie overleefden vele jongens het niet.

Omdat het verboden was voor vrouwen in het openbaar op te treden werden ze in opera's en kerkkoren vervangen door castraten, ook sopranisten genoemd. De sopranisten hun belangrijkste waarde, hun handelsmerk, was hun onschuld. Eind 18de eeuw verminderde de castratie sterk en in 1870 werd het in Italië zelfs verboden.

Auteur Joyce Pool heeft over dit thema een historische young-adult roman geschreven 'De Castraat'. Joyce woont op Texel, waar ze les geeft op een middelbare school. Haar eerdere historische romans 'Vals Beschuldigd', 'Sisa', 'Blauw' en 'Groeten uit Londen' werden zeer lovend ontvangen, zowel door de pers als door de lezers.

Haar nieuwste boek 'De Castraat' speelt zich af in Florence op het einde van de 17de eeuw. Een tijd waarin de gegoeden baadden in weelde en een tijd waarin een mooie jongensstem goud waard was en men heel ver ging om deze te behouden. Dat is was Angelo overkwam.

Angelo is uitverkoren om een zangopleiding te volgen aan het Florentijns conservatorium. Hiermee komt zijn droom uit. Dit is hetgeen dat hij altijd al gewild heeft. Maar hij werd tegengehouden door zijn vader. Toen die stierf besloot hij naar het conservatorium te gaan. Maar zijn droom werd een nachtmerrie..

De twaalfjarige Angelo wordt wakker in het Florentijns Conservatorium met helse pijnen. Hij is zonder zijn medeweten door een lokale barbier gecastreerd. De pater spreekt Angelo moed in en zegt dat het voor zijn eigen bestwil is. Angelo heeft een infectie opgelopen en zweeft tussen leven en dood.

De jongeman wou dit helemaal niet en wil terug zijn oude leven. Maar zijn beide ouders zijn dood en zijn zus Mariana en tante Ignatia zijn de enige die nog overblijven.
Was het hiervoor dat zijn vader hem wou beschermen?  Angelo beseft dat deze beslissing onomkeerbaar is en heeft spijt. Maar gedane zaken nemen geen keer. Nooit zal hij een vrouw liefhebben, trouwen en kinderen krijgen.

Een andere sopraan, Paolo, zorgt voor Angelo en loodst hem door de moeilijke tijd heen en Angelo wordt de beste student van het conservatorium.
Toch worstelt hij steeds met zijn seksuele gevoelens en zijn afwijkende lichamelijke ontwikkeling.

Zijn leven neemt een andere wending wanneer hij en Paolo uitgekozen worden om te zingen bij de familie Verde. Daar ontmoet hij voor de eerste keer de Toscaanse prins Fernando De'Medici. De prins heeft een grote belangstelling voor muziek en laat zijn oog vallen op Angelo.

De prins nodigt Angelo en Paolo uit aan zijn hof om voor hem te zingen. Daar mogen ze  samenwerken met de beroemde componist Scarlatti en Bartolomeo Cristofori, die het clavecimbel ontwikkelde tot een piano-forte. Ze komen terecht in een wereld vol rijkdom en prachtige muziek. Maar er is nog meer : Rosa, de prachtige dochter van hofcompanist Scarlatti.

Angelo heeft Rosa vroeger al ontmoet. Ze is grappig, slim, aantrekkelijk en ze weet wat ze wil. Angelo voelt iets voor haar, maar er is nog de prins, die heeft niet alleen muzikale interesse in Angelo. Hij is verliefd op hem en wil alles voor hem doen. De prins belooft Angelo een glansrijke carrière en wil zelfs een opera voor hem laten schrijven. Maar Angelo twijfelt en wil dit helemaal niet.

Dan is er iets dat hem doet beslissen om op het aanbod van de prins in te gaan. Angelo beseft dat hij een hoge prijs moet betalen...

Deze heerlijke historische roman leest als een trein. 'De Castraat’ is een boeiend boek zowel voor young adults als voor volwassenen.
Tijdens het lezen leef je zo mee in de wereld van Angelo, waarin klassieke muziek van componist Scarlatti centraal staat en je voelt zo zijn pijn,verdriet en twijfels.
Je wordt meegesleept in een wereld vol contrasten van armoede en rijkdom. Het verhaal is prachtig geschreven, een rollercoaster van gevoelens en vraagt ernaar om verfilmd te worden.

ISBN: 9789047705345 - Paperback - 220 blz. - Prijs: € 17,95 - Uitgeverij: Lemniscaat
Klik hier voor meer info