Recensie: De boeken van Sara Lindqvist - Katarina Bivald


Sara is een achtentwintigjarige vrouw die in Zweden woont. Ze heeft een grote liefde voor boeken en maakte van haar hobby haar beroep. Jarenlang werkte ze in de boekhandel Josephssons, maar sinds de boekhandel ermee is opgehouden met bestaan, is ze werkloos.


De liefde voor haar boeken gaat bij Sara heel ver. De vrienden die ze heeft zijn de personages uit haar boeken. Haar boeken betekenen alles voor haar, want ze zijn haar veilige wereld.


Sinds twee jaar correspondeert Sara met een oudere penvriendin Amy Harris uit Broken Wheel, gelegen in de Amerikaanse staat Iowa. Sara en Amy wisselen gedachten uit over boeken, liefde, levensbedenkingen en over de mensen in Broken Wheel.


Op een dag vraagt Amy aan Sara om bij haar op bezoek te komen in Broken Wheel. Sara gaat op het aanbod in. Ze vraagt een visum aan en vertrekt naar Amerika. Ze is er van plan veel tijd door te brengen met lezen én met Amy.


Maar wanneer ze aankomt in Broken Wheel ziet het er helemaal anders uit voor de 28-jarige Sara, want Amy blijkt intussen overleden te zijn. Broken Wheel is een dode stad en stelt niet veel voor. Het stadje telt slechts vier straten en er gebeurt nooit iets interessant.


Sara wordt opgevangen door de excentrieke bewoners. Ze ontfermen zich één voor één over Sara. Zolang ze blijft mag Sara in het huis van Amy wonen en daar ontdekt ze de grote boekencollectie van Amy.


Sinds ze in Broken Wheel is, is ze gaan nadenken over haar leven en wat ze al gedaan heeft in Zweden. Ze komt tot het besluit dat ze voordat ze afreisde naar Amerika niets van het leven kende. Sara had in haar leven enkel vrienden op papier, maar nu heeft ze voor de eerste keer echte vrienden.


Sara opent met de boekencollectie van Amy een boekenwinkeltje. Niet alleen Sara voelt dat ze leeft, maar het hele dorpje komt tot leven. De bewoners mogen er niet aan denken dat Sara terugkeert naar Zweden. Maar op een dag zal dit gebeuren want ze heeft maar een visum voor vier maanden.


De bewoners kunnen het niet laten gebeuren dat Sara terugkeert naar Zweden en bedenken samen een knettergek plan...


‘De boeken van Sara Lindqvist’ geschreven door auteur Katarina Bivald is een heel bijzonder boek, namelijk een boek over boeken. De originele titel is’ Läsarna i Broken Wheel rekommenderar’ en is vertaald naar het Nederlands door Bianca Cornelissen.


Een verhaal over boeken en mensen

Boeken hebben voor iedereen een verschillende betekenis. Voor sommigen werken boeken helend of troostend of is het een veilige wereld om zich achter te verstoppen. Voor anderen betekenen boeken ontspanning en plezier. Het verhaal gaat niet alleen over boeken, maar ook over een gemeenschap die elkaar helpt en steunt en vooral over liefde.


Het verhaal en de personages worden door de auteur levensecht beschreven. Zo wandel je als lezer zelf door Broken Wheel en beleef je alles met Sara in levende lijve mee.


Het boek telt maar liefst 400 pagina’s maar verveelt op geen enkel moment.

Urenlang leesplezier verzekerd met deze feel good roman. En voor wie niet genoeg van krijgt: momenteel werkt Katarina aan een nieuw boek.


Katarina Bivald (1983) werkte jarenlang in een boekhandel. Inmiddels woont ze in Alta, Zweden, samen met haar zus en zo veel boekenplanken als ze kwijt kan. Ze weet nog steeds niet zeker of ze meer van boeken of van mensen houdt. ‘De boeken van Sara Lindqvist’ is haar debuut.


ISBN 978-90-225-7223-8 - Paperback - 400 blz.  Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: Boekerij