Recensie: Bloed, Zweet & Tranen - Bob Mendes


De Joodse jongen Bram Meijer woont met zijn ouders Benjamin en Sophie in Antwerpen. Zijn vader heeft een groothandel in speelgoed en verdient goed zijn brood.


In augustus 1939 wordt de 16-jarige Bram door zijn ouders naar een survivalkamp in Mullerthal, Luxemburg gestuurd.
In het kamp ontmoet hij Lisa, een Roemeense vluchtelinge die als typiste op het secretariaat werkt. Bram wordt op slag verliefd op haar. Wanneer Lisa wordt gemolesteerd door Klaus Dohna-Schlodien en in een penibele situatie verzeild raakt, redt Bram haar. Om zijn eigen leven te redden slaat hij op de vlucht. 

Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verandert Brams zorgeloze leven plotseling.
In mei 1940 vlucht hij samen met zijn ouders naar Frankrijk. Tijdens de oorlog kruisen Klaus Dohna-Schlodien en Brams wegen elkaar opnieuw en dat heeft verstrekkende gevolgen voor Bram.

 

Klaus is een ambitieuze Nazi die alles gelooft wat de Führer zegt. Hij gaat voor niemand uit de weg, zelf voor zijn eigen familie niet. Bovendien is Klaus nog niet vergeten wat Bram hem heeft aangedaan en wordt deze oorlog ook een persoonlijke vergelding om wat er toen in het survivalkamp is gebeurd.


In juni 1944 verblijven de familie in het dorpje Oradour-Sur-Glane waar op dat moment een bloedbad uitbreekt, een gruwelijke daad waarvoor Klaus aansprakelijk is. Bij dit bloedbad komt Sophie om het leven. Bram keert terug naar Antwerpen met zijn bruid en probeert daar een nieuw leven op te bouwen. Maar het verleden blijft hen achtervolgen..

Vele jaren later komen Klaus en Bram elkaar tegen tijdens de herdenkingsdag voor de martelaren en helden van de Holocaust in Yad Vashem in Jerusalem en kijken ze elkaar opnieuw recht in de ogen..

Bob Mendes
Bob Mendes

Voor zijn nieuwste boek ging Bob Mendes graven in zijn eigen oorlogsverleden en kwam terug met dit werk van epische proporties. De auteur heeft zijn persoonlijkste boek dat hij ooit geschreven heeft opgedragen aan zijn vader, Benjamin Mendes.  

 

Het verhaal speelt zich af in Antwerpen en is gebaseerd op de herinneringen van de schrijver die de oorlog als tiener meegemaakt heeft.

 

In dit boek kruipen we in de huid van een joodse jongen Bram uit Antwerpen die het leven leert kennen ten tijde van de oorlog. Het hoofdpersonage Bram Meijer was in 1939 vier jaar ouder dan de schrijver zelf.

 

Hoe gaat Bram om met zijn gevoelens in een tijd vol ellende die de familie moet doorstaan? Een verhaal van liefde, idealisme, dood, ontgoocheling, moed en veel doorzettingsvermogen.

 

De titel van het boek 'Bloed, zweet en tranen' verwijst naar een beroemde uitspraak van Winston Churchill. 

 

Deze historische oorlogsroman gecombineerd met fictie is een zeer emotioneel en beklijvend boek.

 

ISBN: 9789022329320 - Paperback - 382 blz. - Prijs: € 21,95 - Uitgeverij: Manteau

 

Klik hier voor meer info