Recensie: Beleef elke dag uit de Eerste Wereldoorlog - Robert Declerck


Bij Uitgeverij Davidsfonds is een zeer opmerkelijk kalender verschenen. Met ‘Beleef elke dag uit de Eerste Wereldoorlog’ kan je elke dag, en dit vijf jaar lang, volgen wat er precies gebeurde tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 

Een periode van ruim vier jaar die gepaard ging met van eindeloos bloedvergieten, dood en ellende, het willekeurig doden van burgers, overvloedige regen en ontzettend veel modder aan het IJzerfront en veldslagen met duizenden doden die nauwelijks veranderingen brachten in de frontlinies.

 

Deze kalender, die vijf jaar geldig is, van 1/1/2014 t.e.m. 31/12/2018, herdenkt op een originele manier wat er zich 100 jaar geleden afspeelde aan het front. Robert Declerck verzamelde allerhande nieuws uit brieven, kranten, dagboeken van onbekende soldaten en verpleegsters, nieuws van bekende auteurs als Stijn Streuvels en Tolkien en politici als Winston Churchill.

 

Robert Declerck creëerde zo een authentiek beeld van de gebeurtenissen in de Grote Oorlog.


‘Beleef elke dag uit de Eerste Wereldoorlog’ is geen encyclopedisch overzicht, wel snapshots uit de oorlogsjaren, die ons een beeld scheppen van deze gruwelijke periode uit de geschiedenis.

Zo lezen we op de kalender o.a.:

  • In de nacht van 11 op 12 mei 1916 ontploft in Poelkapelle een munitiedepot. Het Duitse leger schrijft de ontploffing toe aan een ongeluk. Er vallen vijftig doden.

  • Op 31 mei en 1 juni 1916 wordt de grootse zeeslag van WO I uitgevochten.

  • Op 6 februari 1914 meldt de Windsor & Richmond Gazette uit Australië ‘wereldnieuws’. Frank Morrison Reynolds wordt beschuldigd van het stelen van een hoed ter waarde van vijf en een halve shilling…

  • Vijf kinderen uit Lichtervelde komen op 28 juli 2018 om het leven wanneer in de namiddag een of ander oorlogstuig ontploft.

  • Op 8 oktober 1915 wordt in Gent en andere steden de Duitse tijd, zeg maar het Duitse uur, verplicht. Alle mogelijke openbare uurwerken moeten die tijd tonen. Wie deze regel overtreedt, krijgt een boete van 1000 mark.

  • Op 10 april 1915 schrijft een Duitse soldaat in een brief: het blijft maar koud aan het front: “Beroerd weer, koud, regenachtig. In de loopgraven is er 30 tot 40 cm slijk en water.”


Dankzij de kalender leren we ook de monumenten, musea en kerkhoven kennen die vandaag ons nog herinneren aan de Grote Oorlog. Deze unieke kalender is geïllustreerd met tekeningen van priester Prosper De Bruyker (° Gentbrugge, 1892).

 

 

ISBN: 9789063066581 - Prijs: € 24,95 - Uitgeverij: Davidsfonds

 

Klik hier voor meer info