Recensie: aanvallen ~ Het verhaal van Ward van het 13e - Roland Bergeys


‘Aanvallen! ~ Het verhaal van Ward van het 13e’ is geschreven door Roland Bergeys en uitgegeven door Uitgeverij De Vries-Brouwers.

Het verhaal speelt zich af in de jaren '60. Eduard en zijn vrouw Ida wonen in bij hun dochter Jeanine, haar man Willy, hun zoon en de hond Blackie. De kleinzoon was Eduard zijn hartendief. Samen deelden een liefde: de hond Blackie.

Vanaf 1968 lijdt Ward aan Alzheimer. Daardoor vergeet hij dingen en leeft hij terug in de tijd die hem het meest heeft getekend. Dat was de tijd dat hij aan het front was, hij werd op 1 oktober ingelijfd in het 12e linie om zijn legerdienst te volbrengen en kreeg het nummer 56168.
Op 31 december 1913 zat zijn legerdienst er op. Maar toen brak Wereldoorlog I , 'De groote oorlog', uit en werd hij opnieuw opgeroepen. Gedurende de oorlog werd hij overgeplaatst naar het 13e linie .

Tijdens deze oorlogsjaren ontmoette hij zijn vrouw Ida Dergent, die gevlucht was naar het Engelse Elisabethville. Ida was een Britley-Belgian, zo werden de Belgen genoemd die daar bommen maakten. Deze oorlogstijd heeft Eduard getekend voor het leven.

Zijn kleinzoon ziet zijn bompa van wie hij zo veel houdt veranderen. Hij worstelt met zijn emoties en weet niet in hoeverre hij nog doordringt tot zijn grootvader. De jongen heeft geen idee wat er in het hoofd van zijn geliefde bompa omgaat en hoe hij over zijn kleinzoon denkt. Ook is hij in zijn pubertijd, hij is op zoek naar zichzelf en wat het leven hem te bieden heeft.
De ziekte van Eduard is ook een grote druk in het leven van het hele gezin.


'Aanvallen! ~ Het verhaal van Ward van het 13e’  is een autobiografisch verhaal geschreven door auteur Roland Bergeys.
Deze literaire roman is een ode aan een frontsoldaat die in het Engelse Elisabethville huwde en gedurende zijn hele leven geconfronteerd werd met zijn oorlogsverleden. De auteur Roland is het kleinkind van Ward. Hij heeft geprobeerd om de dialogen tussen zijn grootouders in hun jeugd te reconstrueren aan de hand van wat ze hem vroeger vertelden en van wat zijn moeder haar nog herinnerde.

Roland vertelt zijn verhaal, hoe hij zijn tijd als veertienjarige beleefde en het verhaal van Ward, die leed aan Alzheimer, een vreselijke ziekte waartegen iedereen machteloos staat.
Elk om beurt vertellen Eduard en Roland hun verhaal. Deze roman is een mix tussen twee totaal verschillende tijdperken: enerzijds Wereldoorlog I en anderzijds 'De sixties'.

Om de privacy van sommige personen te bewaren heeft de auteur enkele mensen uit zijn schooltijd een andere naam gegeven.

‘Aanvallen!’ is een pakkend verhaal vol gevoelens en onmacht. De schitterende illustraties in deze roman zijn getekend door Dieter Dresselaers. Het boek is aangevuld met familiedocumenten. Elf pagina's unieke documenten waaronder foto's, postkaarten en het trouwboekje van Eduard en Ida.

Christophe Declercq vertelt tot slot over vluchten voor de oorlog. Christophe Declercq doceert vertaling aan het Imperial College Londen. Hij doctoreert er ook over Belgische vluchtelingen in het Verenigd Koninkrijk tijdens en kort na de Eerste Wereldoorlog.


Roland Bergeys is naast auteur ook muzikant en theatermaker. Hij behaalde enkele prijzen in literaire wedstrijden. Tegenwoordig trekt Roland  rond met zijn groepen Berline en Borsalino.
Met Borsalino brengt hij onder meer de voorstelling 'Gaan jullie ons nu doodschieten?' die gegroeid is uit het gelijknamige boek.
Met zijn groep Berline brengt hij de voorstelling 'Oorlogsliefde', uit het gelijknamige boek, een love-story als gezongen vertelling.

En in een aparte voorstellingenreeks trekt Roland rond als auteur. Hij geeft lezingen over deze drie boeken.


Op de boekenbeurs zal Roland Bergeys ook aanwezig zijn. Op 1 november om 11 u geeft hij een lezing over zijn laatste boek 'Aanvallen'. Allen daarheen!

Aan de stand 414 van Uitgeverij De Vries-Brouwers zal Roland ook signeren op volgende data:
Do 1 november van 13.00 tot 16.00 uur.
vr 2 november, zo 4 nov., wo 7 nov en za 10 nov. van 14.00 tot 17.00 uur.


ISBN BE 9789059271203 - Gebonden - 238 blz. - Prijs: € 18,50 - Uitgeverij: De Vries-Brouwers
Klik hier voor meer info