Recensie: Aan de achterkant was alles in orde - Samuel Dali De Schepper


Samuel Dali De Schepper wordt op 10 mei 1962 geboren als Veerle De Schepper. Veerle was ervan overtuigd dat ze een jongen was, maar de buitenwereld dacht daar anders over. Het besef dat ze geen jongen was kwam op het moment dat haar broer geboren werd. Ze zag dat ze anders was dan haar broer en zag dat er iets niet klopte.

 

Er ontbrak iets aan haar, namelijk een piemel. Veerle was zo gefascineerd door een piemel dat ze diep ongelukkig werd. Elk jaar vroeg ze er eentje aan Sinterklaas. Maar wanneer ze op 6 december onder de lakens keek, was de teleurstelling telkens groot. Ze wist niet wat ze misdaan had om haar cadeau niet te krijgen. Ze troostte zichzelf met de gedachten dat het ontbrekende stukje later wel zou aangroeien.

 

Toen haar tante haar vroeg wat ze later wilde worden zei Veerle dat ze het niet wist. Maar ze wist het wel. Ze wilde een jongen worden, zodat ze gewoon kon zijn hoe ze zich voelde.

 

Jarenlang heeft Veerle haar best gedaan om een meisje, dochter en zus te zijn, maar dit lukte niet. Ze zat gevangen in een meisjeslichaam dat ze eigenlijk niet wilde. Ze worstelde met haar gevoelens, was diep ongelukkig en kende veel pijn en verdriet.

 

Op haar veertigste nam Veerle een ingrijpende beslissing en onderging een geslachtsoperatie. Na drie geslachtsaanpassende ingrepen veranderde Veerle uiterlijk in een man en gaat sindsdien door het leven als Samuel Dali De Schepper. Na zijn geslachtsverandering kan Samuel eindelijk zijn wie hij is.

 

Maar net toen hij dacht dat hij alles gehad heeft, neemt zijn leven een ongelooflijke wending die zijn leven totaal overhoop gooit..

In het boek 'Aan de achterkant was alles in orde' verteld Samuel Dali De Schepper zijn eigen levensverhaal vanaf zijn geboorte tot in 2011. Samuel belicht de complete transitie van het prille begin, namelijk het intakegesprek, gesprekken bij de psycholoog tot de geslachtsaanpassende ingrepen. Hij spreekt open en eerlijk over zijn gevoelswereld, de sociale impact en de reactie van de buitenwereld.

 

Ook kan je lezen hoe het met hem verder gaat na zijn geslachtsverandering. Dat Samuel niet alleen is die in een verkeerd lichaam geboren is, staat vast. In onze maatschappij is er weinig geweten over transgenders. Toch zijn er steeds meer meldingen van mensen die ontevreden zijn met hun geslacht.

 

Het verhaal van Samuel is een leidraad voor al wie zijn gender in vraag stelt. Ook voor  familie, vrienden en hulpverleners van transgenders kan het boek een bron van informatie en steun zijn.

 

Omdat Samuel jaren in een vrouwenlichaam opgesloten zat, begrijpt hij de verschillen in de leefwereld tussen man en  vrouw. Hij laat je stilstaan bij het stereotiepe hokjesdenken over man en vrouw.

Omdat muziek een heel belangrijke rol speelde in het emotionele proces dat Samuel doorliep komen er in het verhaal veel songquotes voor. Door de citaten kan de lezer aanvoelen hoe Samuel zich in een bepaalde periode voelde.

 

Dit persoonlijk en emotioneel verhaal van Samuel Dali De Schepper is aangevuld met vele foto's. Het boek is geschreven met een vlotte pen, zit  boordevol humor en zal geen enkele lezer onberoerd laten.


Sinds kort houdt Samuel Dali De Schepper een blog bij over zijn boek en zijn ervaringen als transgender op samueldali.skynetblogs.be

 

ISBN: 978 90 5826 996 6 - Paperback - 150 blz. - Prijs: € 22,50 - Uitgeverij: Davidsfonds