Patrick Conrad wint de Hercule Poirotprijs

              *****Toni Coppers wint de publieksprijs******


Op de eerste dag van de Boekenbeurs was er de uitreiking van de  Hercule Poirotprijs. De beste Vlaamse thriller van het jaar was dit jaar voor Patrick Conrad met zijn boek ‘Moço’. Hij wordt de opvolger van Toni Coppers, die vorig jaar met ‘Dood water’ de prijs wegkaapte. Coppers viel ook dit jaar in de prijzen, hij  won de publieksprijs voor zijn boek ‘De Vleermuismoorden’.


Patrick Conrad krijgt een cheque van 5000 euro en een Mont-Blancpen Leo Tolstoy, limited edition. De jury selecteerde de winnaar uit een shortlist van vijf boeken. Naast Patrick Conrad en Toni Coppers stonden ook Jo Claes (Vermoorde onschuld), Anne-Laure Van Neer (Justine) en Rudy Soetewey (Bewijs het maar) op de shortlist.

Moço - Patrick Conrad


Harry Kramer komt te laat als hij bij de eeuwwende zijn moeder gaat bezoeken: ze ligt dood op straat, onder het open raam van haar appartement. Harry gelooft niet aan zelfmoord. Maar wie en waarom zou iemand een weerloos, kreupel oudje door het raam gegooid hebben? Harry gaat op zoek naar het enigmatische verleden van zijn moeder.


Intussen vindt hij troost bij Adiouma, stripteaseuse in de Malibu op de Linkeroever, en verstrooïng in zijn werk als fotograaf van spectaculaire en morbiede snapshots waarvoor de hoofdredacteur van Shock hem goed geld betaalt. Wanneer de Malibu uitbrandt, neemt hij Adiouma in huis. Inmiddels is ook Moço, de geheimzinnige landloper die hij in het park bij de flat van zijn ma leerde kennen, onverklaarbaar verdwenen. Hoe verder hij in de sporen van zijn moeder reist, hoe meer hij over zichzelf ontdekt en hoe dichter hij bij de waarheid komt. Tot de onthutsende ontknoping die hij uiteindelijk om de hoek, in Antwerpen vindt.


ISBN: 9789460013447 - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: Vrijdag


De Vleermuismoorden - Toni Coppers


Het is begin december, en vriesweer. Als een busje met Britse zakenlui te pletter rijdt tegen de gevel van een bank, wordt gevreesd voor een aanslag. Ondertussen zoekt een verveelde commissaris Liese Meerhout naar een nieuwe woning en kan haar hoofdinspecteur Masson maar niet zwijgen over zijn vakantie in Portugal, waar hij niet alleen zo veel mogelijk cafés, maar ook een bibliotheek vol vleermuizen heeft bezocht.


Als de vermeende aanslag een moord blijkt te verhullen, komt de zaak op Lieses bord terecht. Niet lang daarna wordt een rechter vermoord en pleegt iemand een aanslag op haar leven. Met de hulp van Masson duikt Liese onder in een hotelletje in de binnenstad. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat Liese en Masson op zoek zijn naar een tegenstrever van formaat. Want hoe stop je een moordenaar die letterlijk niets meer te verliezen heeft?


ISBN: 9789022332061 - Prijs: € 21,99 - Uitgeverij: Manteau