Paul de Moor stelt zijn boek 'Passe-vite' voor in Het Huis van Alijn in Gent


vlnr: Paul de Moor, Jef Boes, Wim Vanseveren en Maarten Van Steenbergen
vlnr: Paul de Moor, Jef Boes, Wim Vanseveren en Maarten Van Steenbergen

Zondag 1 juni werd in Het Huis van Alijn, het Gentse museum over de cultuur van alledag, het boek ‘ Passe-vite en 50 andere voorwerpen om nooit te vergeten’ van Paul de Moor voorgesteld.

 

Naast de auteur Paul de Moor en fotograaf Jef Boes waren ook Wim Vanseveren en Maarten Van Steenbergen, uitgevers bij Lannoo, Annelies Storms, schepen van cultuur van de stad Gent, Sylvie Dhaene museumdirecteur van Het Huis van Alijn en Johanna Van der Heyden van Radio Klara aanwezig.

Paul de Moor: “De Passe-vite is een symbool dat beeld staat voor 50 andere voorwerpen uit het dagelijkse leven, want le temps passe vite.”

 

“Het boek is een cahier met ronde hoeken en heeft een nostalgisch uitzicht. In het boek vindt u niet alleen voorwerpen terug maar ook de voeling met de tijd waarin ze bestonden. Een tijd met beperkingen, maar het was nog een tijd van verlangen.”

 

De 51 voorwerpen uit het boek zijn herinneringen van Paul de Moor. Het zijn voorwerpen van zijn moeder waar de auteur tekstjes bij schreef. De bijhorende foto's zijn van Jef Boes, die prachtige beelden heeft afgeleverd.

 

“Al de voorwerpen die in het boek staan mogen nooit vergeten worden. De voorwerpen zal u ongetwijfeld herkennen en zullenzeker herinneringen oproepen. Herinnert u zich nog het zinken bad dat als bad fungeerde? En de encyclopedie die dezer dagen vervangen is door Wikipedia? Weet u nog dat in vele huiskamers een koekoeksklok te vinden was?”, aldus auteur Paul de Moor.

De vliegenvanger met punaise, de fietsplaat, Artisboeken, een diaprojector, de stofjas, het Angelus, de wereldbollen, de encylopedie, de buisradio en andere voorwerpen zijn al lang vergeten. Tot ze in dit boek vanonder de stofjas kropen en zich de toekomst inpraatten.

 

Paul de Moor schrijft zoals Tuymans schildert: trefzeker over de werkelijkheid, maar vanuit een onverwachte invalshoek. Maar bij de Moor is de toon zachtaardig: glimlachend, poëtisch en met soms wat tedere kritiek. Paul weet als geen ander de poëzie van het dagelijkse leven, verscholen in de kleine dingen rondom ons, bloot te leggen.


Auteur Paul de Moor schrijft reisreportages voor Touring Explorer, Pasar en De Standaard. In zijn reisboeken smokkelt hij kleine verhalen en in zijn jeugdboeken reissouvenirs. In 1996 publiceerde De Moor zijn eerste jeugdboek, Hemelhoog op de regenboog. Voor Zo moet het gaan als er iemand is. Ook over Darwin kreeg hij de Provinciale Prijs voor Letterkunde Oost-Vlaanderen 2006. En iedereen ging op zijn mieren zitten is bekroond met de Boekenpauw 2009. Het prentenboek Kwilniet werd genomineerd voor én de Boekenleeuw én de Boekenpauw 2009.

Naast het boek is er de audiotour ‘ Passe-vite en 50 andere voorwerpen om nooit te vergeten’ in Het Huis van Alijn. Deze audiotour neemt u mee in de bijzonderheid van het alledaagse.

 

23 voorwerpen zijn voor u gekozen door Paul de Moor, auteur van het boek Passe-vite en 50 andere voorwerpen om nooit te vergeten.

Deze audiotour laat u toe om het museum van de dingen die (n)ooit voorbijgaan op een langzame manier te beleven.

 

Het boek  ‘ Passe-vite en 50 andere voorwerpen om nooit te vergeten’ van Paul de Moor

ISBN: 9789401418454 - Paperback - 112 blz. - Prijs: € 17,99 - Uitgeverij: Lannoo

 

Audiotour  ‘ Passe-vite en 50 andere voorwerpen om nooit te vergeten’ in Het Huis van Alijn in Gent

PRAKTISCH

  • 90 minuten
  • audiogids: € 3 (excl. museumtoegang)
  • geen reservatie
  • dinsdag tot zaterdag van 11:00-17:30
  • zondag van 10:00-17:30

 

Meer info op http://www.huisvanalijn.be/


Fotospecial: 'Passe-vite en 50 andere voorwerpen om nooit te vergeten'