78ste editie van de Boekenbeurs in Antwerpen officieel geopend


Donderdag 30 oktober werd de 78ste editie van de Boekenbeurs in Antwerpen officieel geopend in aanwezigheid van o.a. minister van cultuur Sven Gatz, burgemeester Bart De Wever, algemeen directeur van organisator Boek.be André Vandorpe en gedeputeerde voor cultuur Luk Lemmens.

 

André Vandorpe sprak over het verdwijnen van de Belgische tak van uitgeverij De Bezige Bij en over het feit dat onze samenleving vaker aan het ontlezen is. “Toch blijven jonge mensen nog graag boeken lezen, Het succes van Start To Read is een mooi voorbeeld dat er nog veel mensen boeken lezen.”

 

Burgemeester Bart De Wever noemde het boek nog steeds springlevend, ook al werd er 15 jaar geleden gezegd dat de papieren versie van het boek helemaal zou verdwijnen.

 

Ook hoopt de burgemeester binnenkort meer te kunnen vertellen over de renovatie- en uitbreidingsplannen van Antwerp Expo. wanneer de werken zouden uitgevoerd worden, moet de Boekenbeurs naar een andere, tijdelijke locatie uitkijken.

Naar jaarlijkse gewoonte werd ook de debuutprijs uitgereikt. Kris Van Steenberge won de felbegeerde prijs met zijn roman ‘Woesten’.


Eerder werd het boek van Van Steenberge ook al bekroond De Bronzen Uil, de prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman, en won hij bovendien de gelijknamige lezersprijs. Eerder was hij ook genomineerd voor de Academica Debutantenprijs.

 

'Woesten' is een roman die in de smaak valt bij zowel pers, publiek als vakjury’s en is uitgegeven bij Uitgeverij Vrijdag.

De 78ste Boekenbeurs 2014 van 31 oktober tot 11 november

Op de Boekenbeurs worden er ook dit jaar zo’n 150.000 bezoekers verwacht. Twaalf dagen lang verandert Antwerp expo in een paradijs voor boekenliefhebbers. De Boekenbeurs

is dan ook niet voor niets het grootste boekenevenement van de Lage Landen.

 

Meer dan 110 standen dossen zich uit voor het hoogfeest van het boek. Ze verrassen je met nieuwe boeken en verwennen je met hun signerende auteurs. Heel wat standhouders organiseren ook leuke activiteiten!

Er zijn live radio-opnames, mini-optredens, voorleessessies, demonstraties, korte workshops,…

 

Op het Auteurspodium openen boeken en auteurs je blik op de hele wereld – van de nieuwste

romans over inzichten in maatschappij, geschiedenis of relaties tot de laatste trends in ecologie, gezondheid of gezin.

Strips

Tijdens deze Boekenbeurs staan strips volop in de kijker. Je herkent de activiteiten die met strips te maken hebben aan het Striptease-label.

Dit project is een initiatief van Boek.be, i.s.m. Stripgids en Ballon Media, WPG en Pinceel Stripverspreiding.

 

Boek.be, Stripgids en Radio 1 - VRT gaan op zoek naar de Beste Belgische strip

Vanaf dag één kan elke bezoeker, jong en oud, zijn of haar stem uitbrengen op de stemcomputers in de inkomhallen of op de beursstand van Stripgids. Wie deelneemt, kan in de prijzen vallen! Alex Agnew maakt de winnaar bekend op de laatste dag van de Boekenbeurs in een speciale uitzending van Braakland (Radio 1) vanop de Boekenbeurs.

 

Stem en win een uniek verblijf van 1 week voor 2 personen op Cabo Verde in het vijfsterrenhotel Meliá Tortuga Beach Resort & Spa.

Meer info op www.boekenbeurs.be .