MOOOV Filmfestival: Who is Dayani Cristal in Siniscoop


Woensdag 30 april stond de Mexicaanse documentaire 'Who is Dayani Cristal?' op de affiche van het MOOOV Filmfestival in Siniscoop in Sint-Niklaas.

 

De film

Openingsbeeld van deze documentaire: het levenloze lichaam van een onbekende man in de Arizonawoestijn. Een illegaal die net als zovele anderen in het zicht van de ‘Amerikaanse droom’ in de hitte (overdag) of de vrieskou ('s nachts) van de woestijn het leven liet. Hij heeft geen papieren, maar op zijn borst staan de woorden ‘Dayani Cristal’ getatoeëerd.

 

Het forensisch onderzoek in de VS tracht de identiteit van de man te achterhalen. Tegelijkertijd bezoeken we een familie in een dorpje in Honduras, waar de man blijkbaar vandaan komt.

 

Gael García Bernal treedt in zijn voetsporen en reconstrueert zijn dagenlange tocht tot in de woestijn: de grensovergang tussen Guatemala en Mexico, de gevaarlijke tocht op ‘La bestia’ (de beruchte goederentrein die naar het noorden reist), en tenslotte de eigenlijke grensoverschrijding naar de VS over de muur in Arizona.

'Who is Dayani Cristal?' geeft de slachtoffers van de onverbiddelijke immigratiepolitiek van de VS een gezicht. Wat dreef ze om te immigreren, hoe komt het dat er zoveel doden vallen?

 

Het is een emotioneel, soms hard verslag, in een film die een ruim publiek zal aanspreken. En cynisch genoeg: in de Verenigde Staten krijgt een dode illegaal meer aandacht dan een levende.

 

Regie: Marc Silver

Genre: Documentaire

Duur: 84 minuten

 

Het MOOOV Filmfestival loopt nog tot en met 4 mei in Siniscoop in Sint-Niklaas

Meer info en tickets op www.Siniscoop.be


De mening van de kijker:

Luc Van Goethem uit Sint-Niklaas vond 'Who is Dayani Cristal?' een zeer aangrijpende film.

 

"Omdat ik persoonlijk dit verhaal heb horen vertellen door twee Guatamalteekse boers die ik zelf ken", aldus Luc.

 

"Het is een mooie documentaire met Gael García Bernal in de hoofdrol, voor mij een van de beste acteurs. Ik geef 'Who is Dayani Cristal?' 9 op 10.

 

Ik vind het MOOOV Filmfestival fantastisch. Ik hou vooral van alternatieve 'wereldcinema' en vind het super dat Siniscoop mee doet aan het festival."

 

Luc komt deze week nog langs om enkele films van het MOOOV Filmfestival te zien. "Ik kom zeker nog naar 'Omar' en 'Come to my Voice' kijken.


Anja Coulier uit Sint-Niklaas vond 'Who is Dayani Cristal?' goed. "Maar ik had niet verwacht dat het een documentaire ging zijn", zei ze na afloop.

 

"Het beste moment van de film was voor mij de scène in het opvangtehuis naast de spoorweg. Ik geef 'Who is Dayani Cristal?' 7 op 10."

 

Anja vindt het MOOOV Filmfestival een goed initiatief. "Een mooie kans om films te zien over thema's waar je niet vaak over hoort. Ik kom zeker nog kijken naar de film 'Omar'", aldus Anja Coulier.


Debbie Van Loo uit Stekene vond 'Who is Dayani Cristal?' een schrijnende en aangrijpende documentaire.

 

"Een mooie film over een onderwerp dat spijtig genoeg realiteit is. Het meest aangrijpende moment was voor mij de thuiskomst van de lijkkist. Ik geef 'Who is Dayani Cristal?' 8 op 10."


Carla Geeraert vond 'Who is Dayani Cristal?' een realistische docu-film met de harde weergave van de realiteit. 

 

"De hoofdrol werd schitterend vertolkt door Gael Garcia Bernal. Ik geef deze film 8 op 10", vertelde Carla.

 

"Ik vind het MOOOV Filmfestival een geweldig initiatief om de betere film in de bioscoop te krijgen. Ik kom deze week nog naar 'Omar', 'The Lunchbox' en 'Gloria'."


Ivo Meulenbergs uit Sint-Niklaas vond 'Who is Dayani Cristal?' een aangrijpende documentaire.

 

"Een film uit het leven gegrepen", was zijn eerste reactie. "Ik heb ook genoten van de mooie muziek."

 

"Het moment van de film was voor mij de thuiskomst in het dorp voor de begrafenis. Ik geef 'Who is Dayani Cristal?' 8 op 10."